Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ábel István
Vállalkozás a globalizálódó gazdaságban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Vállalkozás-és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola

témavezető: Ábel István
helyszín (magyar oldal): Budapesti Gazdasági Egyetem
helyszín rövidítés: BGE


A kutatási téma leírása:

A vállalkozást általában nemzetgazdaságba ágyazottan értelmezik, de a globális értékláncba kapcsolódó vállalkozásokról ez az értelmezés sok vonatkozásban nem ad reális képet. E vállalkozások piaca általában nem ár-érzékeny, és még csak nem is hagyományos szerződéses kapcsolat függő, hanem sokkal mélyebben, technológiai és management szinten beágyazott a globális értékláncba. A nemzetközi folyamatok nem makroszinten érintik, hanem a vállalaton belül ható kapcsolódásokon keresztül erősebben hatnak.

A vállalat finanszírozási döntéseit szélesebb választási lehetőségek közegében a hagyományostól eltérő megfontolások befolyásolják. Ezekben például az erőforrás költségek hosszú távú tényezői dominálnak, eltérően a külpiaccal kapcsolatba kerülő vállalat esetétől, ahol az árfolyam rövidtávú alakulásából adódó kockázat kezelése van előtérben.

A globális értékláncba kapcsolódó vállalat termelési döntéseire a közvetlen (lokális) piaci konjunktúra alakulása kevéssé hat, de a globális folyamatok alakulása erősebb hatással van. A globális recesszió az értékláncban periférikus vállalkozásokat súlyosabban érinti („ostorhatás”), mivel ha csökken a kereslet, először a leányvállalatnál csökkentik a termelést és nem az anyavállalatnál.

A globális értékláncon belül az innováció és a technológia fejlesztése nem vállalati szintű kérdés, hanem szélesebb dimenzióban, nagyobb erőforrásokra támaszkodva hatékonyabban valósul meg általában.

A globális értékláncba kapcsolódó vállalkozás tevékenysége sok határon átnyúló elemből épül fel, melynek értékelése, a teljesítmény mérése sajátos kérdéseket vet fel.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )