Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Zemplényi Antal Tamás
Botz Lajos
Gyógyszerek költséghatékonyságának utólagos értékelése „real-world data” alapú eredményességi mérések felhasználásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Botz Lajos
társ-témavezető: Zemplényi Antal Tamás
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A gyógyszerek ártámogatásának feltétele, hogy a készítmény költséghatékonysága bizonyított legyen. A klinikai kutatási körülmények között vizsgált készítmények hatásossága, illetve az egészség-gazdaságtani modellekben szimulált költségek azonban jelentősen eltérhetnek a valós körülmények között megfigyelhető eredményességtől és költségektől.
Az egészségügyi szolgáltatóknál rendelkezésre álló adatok lehetőséget szolgáltathatnak arra, hogy a kórházi fekvőbeteg-ellátás keretében alkalmazott gyógyszerek eredményességét és költséghatékonyságát a gyakorlatban is vizsgálhassuk. A PhD dolgozat keretében egy olyan elemzési módszertan kerül kidolgozásra, ami meghatározza, hogy egy hazai egészségügyi szolgáltató informatikai rendszereiben tárolt adatok alapján milyen módon lehet a gyógyszerterápia eredményességét és költségeit mérni. Egy meghatározott készítmény, egy adott indikációs körben történő alkalmazása vonatkozásában: (1.) kidolgozásra kerül az adatlekérdezés és adatelemzés módszere; (2.) meghatározásra kerül az inkrementális költséghatékonysági arányszám, (3.) javaslat kerül megfogalmazásra a támogatás korrekciójára.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )