Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Exosmális információtranszfer a vér-agy gáton keresztül.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Buzás Krisztina
helyszín (magyar oldal): SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék
helyszín rövidítés: FOK


A kutatási téma leírása:

Glioblastoma Multiforme (GBM) a központi idegrendszer legelterjedtebb malignus elváltozása. GBM a legagresszívabb astrocytoma, amelyet az ellenőrizetlen proliferáció, szövetek diffúz inváziója, a fokozott angiogenezis és nekrózis jellemez. Ezek a jellemzők teszik a GBM-et az egyik leghalálosabb rosszindulatú daganattá.
Az onkológia egyik fő célja olyan nem invazív biomarkerek azonosítása, amelyek a tumorok jelenlétére vagy invazivitására utalnak. Erre megoldást a szérumból nyert fehérje biomarkerek jelenthetnek. A szérum a biomarkerek gazdag forrása, de ezek koncentrációja a kimutatási határ alatt maradhat. A szérumból izolált exoszómákban a potenciális markerfehérjék feldúsulhatnak, s ez lehetővé teheti azok azonosítását.
Célunk, hogy a szérumból izolált exoszómákban fehérjemolekulákat találjunk, amelyek potenciális biomarkerként szolgálhatnak a glioma betegek klinikai kezelése során.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )