A romlást vagy megbetegedést okozó mikroorganizmusok környezeti érzékenysége kulcskérdés az élelmiszerek tartósítási technológiájának fejlesztéséhez, új csomagolási és konzerválási módszerek kidolgozásához. A következő évek egyik kiemelt témája a talajegészség kérdése lesz, ugyanis az Európai Unió „Egészséges Talaj és Élelmiszer" missziója felhívja a figyelmet arra, hogy a talajban előforduló mikroorganizmusok könnyen a táplálékláncba kerülhetnek, így a talajeredetű kórokozók vizsgálatára a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani. A doktori kutatás során ismereteket szerzünk kultúrnövények gyökérzónájának (rizoszféra) mikrobiológiai diverzitásáról, különös tekintettel a talajeredetű kórokozó és a gyökér növekedésére kedvezően ható baktériumokra. Nyomon követjük a mikroorganizmusok génexpressziójának változását környezeti stressz (pH változás, hőstressz, szikesedés, cukor megvonás, nehézfém adszorpció) körülmények között, ami a jelenleg alkalmazott tartósítási technológiák fejlesztéséhez is hozzájárul. A mikrobák szaporodását automata impedimetriás mérőrendszerrel követjük nyomon, míg a mikroorganizmusokban található genetikailag determinált fehérjék analizálásra egy MALDI-TOF MS áll rendelkezésre.
felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2020-12-10
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).