Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Horváth Viola
Mass spectrometry-based bioanalytical method development for the determination of gluten allergens in different cereals

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
kémiai tudományok
Oláh György Doktori Iskola (Kémia és Vegyészmérnöki tudományok)

témavezető: Horváth Viola
helyszín (magyar oldal): BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

Wheat and other cereals, such as barley, rye and oat are forming the basis of our diet. The gluten protein fraction of these cereals is responsible for their technological quality. However, gluten is causing a serious health problem, celiac disease (CD). Currently the only tool for managing CD is a lifelong gluten elimination diet. This calls for high performance analytical approaches that can quantify gluten proteins in various grains and food matrices. The goal of the research is to develop liquid chromatography-mass spectrometry based methods for the quantification of cereal proteins and/or peptide sequences that are responsible for the hypersensitivity reactions.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-10


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )