Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Húskészítmények nátrium-tartalmának csökkentése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Kaposvári Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési tudományok Doktori Iskola

témavezető: Vargáné Visi Éva
helyszín (magyar oldal): Agrár-és Környezettudományi Kar, Biokémiai Intézeti Tanszék
helyszín rövidítés: AKKBT


A kutatási téma leírása:

Az OÉTI által végzett vizsgálatok szerint Magyarországon a felnőtt lakosság hozzávetőlegesen háromszor annyi sót fogyaszt, mint az ajánlott érték. A sóbevitel mérséklése céljából az EB keretprogramot kezdeményezett, melyhez hazánk is csatlakozott. A témát választó PhD hallgató feladata lesz olyan sóhelyettesítő keverék vagy keverékek kifejlesztése, amellyel megoldható a vörösáruk, például a párizsi vagy a virsli nátrium-tartalmának csökkentése, olyan módon, hogy a mikrobiológiai élelmiszer-biztonság is garantálva legyen, valamint a technológiai, szerkezeti, és érzékszervi tulajdonságok ne változzanak meg jelentősen a hagyományos sótartalmú termékekhez képest. A tervezett vizsgálatok a következők: mikrobiológiai vizsgálatok az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről kiadott rendeletek alapján, főzési veszteség vizsgálat, szerkezetprofil analízis, kémiai összetétel, különös tekintettel a nátrium-tartalomra, érzékszervi bírálat.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )