A kevés és bizonytalan csapadékeloszlás, a hőségnapok számának növekedése a szántóföldön termesztett zöldség növényfajok termelési kockázatát növelik hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt. A precíziós öntözési technológiák alkalmazásával az öntözési költségek csökkenthetők, javulhat a növények vízhasznosítása, de változhat a termés minősége.
A téma keretében a hőmérséklet, vízhiány hatását vizsgáljuk a paradicsom, batáta (édesburgonya), étkezési paprika fejlődésére, a termésképzésre, morfológiai és beltartalmi tulajdonságaira. Különböző vízellátás alatt a mérések kiterjednek a fajták agronómiai tulajdonságainak, élettani tulajdonságainak (sztóma konduktancia, levélfelület hőmérséklet), termés morfológia, és beltartalom (szárazanyag, fehérje, szénhidrát, polifenol, béta karotin, aminosavak) mérésére. A vízfogyasztás hatékonyság mérésével a fajták egyes fenológiai szakaszokban szükséges vízigényének megállapítása, a termés élelmi minőséggel való kapcsolata kerül feltárásra, kiemelt figyelemmel az egészségmegőrző táplálkozás szempontjaira.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2020-12-10
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).