Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bóna Krisztián
Operatív döntések valós idejű támogatása digital twin megoldással cross-docking rendszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Bóna Krisztián
helyszín (magyar oldal): Anyagmozgatási és Logisztika Tanszék
helyszín rövidítés: ALRT


A kutatási téma leírása:

a) A kutatás háttere:

Napjainkban az iparban és a gyártásban egyre elterjedtebb az úgynevezett digitális iker vagy digital twin megoldások alkalmazása. A digital twin lényege, hogy a valóságos entitást igyekszik minél tökéletesebben, részletesebben leképezni valós időben, segítségül hívva korunk olyan modern informatikai vívmányait, mint a big data, IoT (internet of things), iIoT (industrial internet of things) vagy akár az AR (Augmented reality). Azok a piaci szereplők, akik az általuk üzemeltetett rendszert digital twin megoldással közelítik, döntéseiket úgy tudják meghozni, hogy még előtte mérlegelni tudják a döntés rendszerre mért hatását, bármely irányba is döntenek. Így biztosítani tudják, hogy mindig az optimális döntés születik a rendszer működése szempontjából. A raktárlogisztikai rendszerekkel szemben napjainkban egyre magasabbak az elvárások mind átfutási idő, mind rugalmasság, mind pedig kezelt választék mérete szempontjából. Ez hívta életre és ez növeli az iparági jelentőséget a cross-docking rendszereknek. Egy feszes operációval működő kereskedelmi vállalat cross-docking rendszere szempontjából kulcsfontosságú, hogy a megfelelő operatív döntések szülessenek a megfelelő időben. Ehhez nyújthatna segítséget a cross-docking rendszer digitális ikre. Mivel általában egy raktári rendszer manapság még manuálisan üzemeltetett valamilyen informatikai rendszerrel (WMS) támogatva, ezért a rendszer egyes elemeinek (raktári dolgozók) szabadságfoka és így a teljes rendszer szabadságfoka is jelentősen magasabb lehet, mint egy pl. gyártó rendszer esetében.

b) A kutatás céljai:

A tudományos értekezések világában míg mind cross-docking rendszerekkel, mind digital twin megoldások terén sokan végeztek/végeznek kutatásokat, addig a két téma kombinációja alulreprezentált. Ez a téma vizsgálja a digital twin megoldás létjogosultságát, megvalósíthatóságát és hasznosságát a cross-docking rendszerekben. Az eredmény különösen hasznos lehet mind az iparági szereplők, mind a logisztika ipar 4.0-hoz történő integrálása szempontjából.

c) Fő feladatok:

Egyéb iparágban használt digital twin megoldások gyűjtése, összehasonlítása a raktárlogisztikában való használhatóság alapján. A cross-docking rendszerhez illeszthető digital twin megoldás fejlesztése (interface-ek, logikák, stb.). A kifejlesztett digital twin megoldás tesztelése valós vagy szimulált környezetben.
Az eredmények alapján az alaptézis alátámasztása vagy cáfolása, további következtetések levonása.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-18

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )