Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kuti Rajmund
Közlekedési eszközök tűzbiztonságát növelő eljárások, eszközrendszerek kutatás-fejlesztése kísérletekkel és numerikus módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Kuti Rajmund
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:
A járműipari fejlesztések eredményeként a közlekedési eszközök építéséhez, az utasterek kialakításához felhasznált anyagok tűzvédelmi tulajdonságai folyamatosan változnak, a gyártás során egyre több éghető anyag kerül felhasználásra. Jelentős változások mentek végbe a hajtásrendszerek és az alkalmazott hajtóanyagok tekintetében is, ami a közlekedési eszközök tűzvédelmére is hatást gyakorolt. Az alternatív hajtásrendszerek elterjedése tűzvédelmi szempontból új kihívást jelent. A közlekedési eszközök tűzbiztonságának növelése, a közlekedési infrastruktúra védelmének egyik fontos eleme, továbbá a közlekedésben résztvevők, az eszközöket használók biztonságának szempontból is lényeges kérdés. A tűzesetek megelőzése, a járművekbe beépített anyagok és szerkezeti elemek, a különféle hajtásrendszerek és kiegészítő elemek tűz elleni védelmének biztosítása, a tűzterheléssel szembeni ellenállás növelése, nem valósítható meg tudományos kutatások nélkül. A magas szintű eredmények elérése érdekében valós kísérleteket és számítógépes szimulációkat is kell végezni, továbbá a bekövetkezett tűzesetek vizsgálata, az eredmények elemzése, szintén hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a kutatásokhoz.
Kutatási célok:
 Fő célkitűzés, a közlekedési eszközök tűzbiztonságát növelő eljárások, műszaki megoldások, beépíthető tűzvédelmi rendszerek kutatása, fejlesztése, az eredmények gyakorlati megvalósításának kidolgozása.
 További cél, a tűzvédelmi vizsgálati módszerek fejlesztése.
 A közlekedési eszközök biztonságát szolgáló műszaki megoldások kidolgozása, a jövőbeli fejlesztési irányok feltárása.

további elvárások: 
Tűzvédelmi számítások ismerete. Szimulációs programok ismerete.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )