A szerves anyag tartalom meghatározó eleme a megfelelő szerkezetű, jó termőképességű, egészséges talajoknak. Napjainkban azonban egyre kevesebb szerves anyag kerül vissza a talajba, ami hatással van a talaj termékenységére, a talaj biológiai aktivitásának csökkenéséhez, a talajok degradálódásához vezet. Ahhoz, hogy talajaink megfelelő biológiai aktivitással bírjanak, fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű szerves anyagok pótlása, amely nem csak a talajok számos tulajdonságait határozza meg, de befolyásolja az előállított (termesztett) növények egészségét, minőségét is. Számos alkalommal keletkeznek olyan melléktermékek (szármaradványok, nyesedék, apríték, stb.), amelyeket elvisznek a termőhelyről, a gazdaságból, vagyis a hulladékok mennyiségét növeljük velük. Ez jelentős veszteséget jelent mind szerves szén, mind tápelem oldalról.
A talajok minőségének és termőképességének változása jól nyomon követhető különböző biológiai aktivitás vizsgálatokkal. Ebből kiindulva célunk az, hogy különböző típusú talajok esetében, valamint különböző kezelésű talajoknál összehasonlítsuk, milyen hatások, és hogyan befolyásolják leginkább a talaj különböző biológiai tulajdonságait, legfontosabb paramétereit, valamint ezek milyen hatással vannak a termesztett kultúra legfontosabb paramétereire. Célunk továbbá, hogy kidolgozzunk olyan talajjavító lehetősége(ke)t, amelyek ezeket a értékeket javítják.