Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szerb Imre
A különböző típusú synovectomiák szerepe a mozgásszervi betegségek kezelésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szerb Imre
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Synovitis alatt az ízületi belhártya különböző pathológiai okok miatt létrejött gyulladását értjük. Az utóbbi években az arthrosis létrejöttének modern koncepciója, a képalkotó eljárások segítségével is, alapvetően befolyásolta a synovitis jelentőségéről alkotott fogalmainkat. Világossá vált, hogy az arthrosis okozta tünetek kialakulásában a subchondralis csont elváltozásai mellett az ízületi tok és szalagok pathológiai módosulásai is szerepet játszanak. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a synovia gyulladásos folyamata már akkor is jelen van az ízületben, amikor még a hyalinporcon semmiféle degeneratív elváltozás nem látható. Későbbiekben a gyulladt synovia rákúszik az ízületi porcra is és többek között gyulladásos cytokinek termelése által porckárosodást okoz. Ezért van nagy jelentősége a synovitis kezelésének, mert a beteg fájdalmának, ízületi tok feszülésének, funkció károsodásának megszüntetése mellett, az ízületi porckárosodás és a népbetegségnek számító arthrosis megelőzését szolgálja. Az arthrosis prevalenciája folyamatosan növekszik és 2030-ra a mozgásszervi rokkantság legfontosabb tényezője lesz.
Adott tehát egy, a mindennapi gyakorlatban gyakran előforduló elváltozás, amelynek pathológiai jelentőségét gyakran nem ismerik fel és kezeletlenül a leggyakoribb mozgásszervi betegséghez, az arthrosishoz vezet. Ennek az állapotnak nemzetgazdasági jelentősége is van, mert a kezelési költségek világszerte rendkívüli módon megterhelik a költségvetéseket. Ezért is választottam Ph.D. témaként a synovitis kezelésének különböző típusait, elsősorban a sebészi (arthroscopos) synovectomiát, illetve a radiosynovectomiát. A radiosynovectomiát tekintve, ilyen beavatkozásokat ma Magyarországon csak néhány centrumban végeznek, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékén kívül csak a Budai Irgalmasrendi Kórházban, Kecskeméten és Debrecenben. A nemzetközi irodalmi adatok alapján a radiosynovectomia (radiosynoviorthesis vagy RSO) alkalmas módszer a synovitis megszűntetésére a kezelt ízületben. A sebészi synovectomiához viszonyítva az RSO sokkal olcsóbb eljárás. Az Egyesült Államokban az RSO átlagos költsége körülbelül 3000 dollár, míg a sebészi synovectomia 61000 dollárba kerül.


Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )