Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Biomarkerek gyulladásban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Vásárhelyi Barna
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gyulladás komplex reakció, melyben a szervezetben több kompartment (endothelsejtek, immunsejtek, thrombocyták) vesz rész. A kompartmentek közötti kapcsolatot citokinek és egyéb gyulladásos vegyületek biztosítják, melyek szintje a gyulladás folyamata alatt dinamikusan változik.
A vegyületek vizsgálatára, a gyulladásos válaszreakció jellemzésére számos új teszt áll rendelkezésre, melyek esetében azonban egyelőre nem ismert, milyen mértékben segítik a klinikai döntéshozatalt. A PhD téma célkitűzése, hogy ezeket a teszteket a klinikus partnerekkel fenntartott szoros együttműködés során különböző betegcsoportokból vett vérmintákon végezzük.
A PhD téma során kiemelten foglalkozunk az alábbi területekkel:
(1) új áramlási citometriás módszerek kidolgozása és bevezetése, mellyel lehetővé válik a T-sejtekben az aspecifikus aktiváció eredményeként jelentkező intracelluláris folyamatok monitorozása és összehasonlítása. Ilyen folyamat az intracelluláris szabad kalciumszint, a membránpotenciál, a mitokondrium-membrán potenciál, valamint az intracelluláris nitrogén- monoxid és szabad gyök szintek változása;
(2) mikropartikulum generáció gyulladásos stimulusok hatására;
(3) hemosztázis rendszer működésének megváltozása;
(4) szérum gyulladásos biomarkerek monitorozása;
(5) gyulladásos válaszreakciót befolyásoló tényezők (gyógyszeres kezelés, endokrin milieu).
A kapott eredményeket az egyéb laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel, a diagnózissal és a progresszióval vetjük össze, illetve vizsgáljuk, hogy a tesztek alkalmasak-e a kezelésre adott válasz predikciójára.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )