Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vályi-Nagy István
A malignus lymphomák etiológiája, patogenezise és innovatív kezelése (kórokozók szerepe))

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Vályi-Nagy István
helyszín (magyar oldal): Egyesített Szent László és Szent István Kórház
helyszín rövidítés: ESZL


A kutatási téma leírása:

A DNS nukleinsavat tartalmazó herpesvirusok az emberben egész életre szóló fertőzést okoznak, ami azt jelenti, hogy a fertőzött állapot a halálig fennáll, a virustól a gazdaszervezet nem képes megszabadulni. Latens formában – olykor csak igen alacsony számban - a kórokozók a szervezetben mindíg jelen vannak, reaktiválódásuk tünetekkel járó betegséghez ill. elváltozások megjelenéséhez vezet. A csoportba tartozó kórokozók etiológiai és patogenetikai szerepére a különböző malignus lymphomákban számos direkt és indirekt bizonyítékkal rendelkezünk.

Bizonyosra vehető az Epstein-Barr virus (EBV) kóroki szerepe a Burkitt lymphomában(BL), a klasszikus Hodgkin kórban (HD) és a poszt-transzplantációs lymphoproliferativ betegségekben (PTLD). A PTLD reverzibilis volta alátámasztja azt is, hogy az EBV által okozott lymphoid proliferáció – legalábbis kezdetben - nem valódi tumoros, hanem polyclonalis természetű, a nagy dózisú transzplantációs immunszuppresszió megszüntetése után a sejtek proliferációja is abbamarad. A polyclonalis folyamatból a valódi monoclonalis (daganatos) sejtszaporulatba való átmenet komplex mechanizmusnak a részletei még távolról sem tisztázottak. Polyclonalis betegségnek tekintjük a Mononucleosis infectiosat (MI) is. A betegség ugyan magától elmúlik, de az anamnesisben MI-vel rendelkezőkben a malignus lymphomák későbbi halmozódását írták le.

Szintén bizonyosra vehető az un. Kaposi-sarcoma herpesvirus (HHV-8) kóroki szerepe magában a névadó Kaposi-sarcomában (KS), valamint egyes, ritkán előforduló lymphoproliferativ betegségekben, mint a Castleman-lymphoma (CL) és a testüregi lympomák (body cavity based lymphoma, BCBL, primary effusion lymphoma). Világszerte számos munkacsoport – köztük a miénk is – kutatja a HHV-8 etiológiai és patogenetikai szerepét a monoclonalis gammopathiákban (MG), köztük a myeloma multiplexben. A központi idegrendszert érintő primaer malignus lymphomák száma Európában és az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik és egyre több adat szól a HHV-8 kóroki szerepe mellett.

Számos új adat utal arra, hogy a HHV-6 – a banális gyermekbetegséget, az exanthema subitumot okozó virus – a dendritikus sejteket is megtámadja és a lyticus csontléziókkal járó, felnőttben ritkán előforduló Langerhans-sejt histiocytosis (LCC) kialakulásához vezethet.

Az onkogén herpesvirusoknak sok közös tulajdonsága közül kiemeljük az életen át tartó latenciát, az immnuszuppressziót kísérő reaktiválódást, az immunsejtek megfertőzését és egyes formákban a csontok osteclast rendszerének lyticus csontléziók kialakulásához vezető aktiválását.

A kutatások fő irányai: Az egyes virusok kóroki szerepének bizonyítása, a kóroki szerepkör szubcelluláris mechanizmusának tisztázása, a nagyfokú morbiditást okozó csontbetegség terápiás befolyásolásának lehetőségei, valamint az antivirális kemoterápia hatásának a vizsgálata.

A kutatásokhoz szükséges beteganyag hátteret az ország legnagyobb hematológiai és őssejt transzplantációs osztálya biztosítja. A cito- és molekuláris genetikai vizsgálatokat az Országos Gyógyintézeti Központból kivált, jelenleg számos más országos intézethez ill. intézményhez tartozó laboratóriumokban, valamint az Országos Epidemiológiai Központ Virus Főosztályán végezzük.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )