Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szöveti és kinetikai változások mozgásszervi betegségekben és fejlődési rendellenességekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szőke György
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Roux és Wolf (1870) óta foglalkoznak a tartó és mozgatóapparátus kutatói a forma és funkció egymásra hatásával. Végső fokon erre vezethető vissza a csontok károsodása és gyógyulási folyamatai, átépülésük, a deformitások spontán korrekciója, az erőviszonyoknak megfelelő alakváltozás.
Ezek a történések a század elején még csak pathológiai leleteken és röntgen felvételeken voltak demonstrálhatók, de napjainkban már szubmikroszkóposan és molekuláris szinten is bizonyíthatók.
A tartó és mozgató apparátus alkotó elemei mesenchymális eredetűek, így alapvetően fontos kutatási terület a fiziológiás vagy regenerációs folyamatában fellépő mesenchymális fejlődés, valamint kóros alakulásának tanulmányozása.
A kutatási témák ezen nagy terület egy-egy részét célozzák meg.
A végtaghosszabbítás aranykorát élő ortopédsebészi eljárás a komplikációk komoly veszélyével. Alapvető szövettani, fiziológiai ismeretekkel ezek csökkenthetőek.
Ezen vizsgálatok fontos eleme a nyújtás hatására mint mechanikai ingerekre bekövetkező, strukturális szöveti, sejt vagy molekuláris szinten bekövetkező változások tanulmányozása. Fejlődési rendellenességekben rendszerbetegségben visszaigazolhatóak a fejlődéstani histogenetikai folyamatok és biokémiai szinten is értelmezhetőek, ugyanakkor viszont biofizikai oki vagy okozati magyarázatot is adhatnak.
A tartó és mozgatóapparátus fő funkciója a mozgás, járás és tartás. Ennek tanulmányozására a funkcionális anatómia specializált ága foglalkozik és főszerep jut a mozgásanalysisnek, járásvizsgálatnak. A különböző ortopédiai betegségekben a korrekt műtéti indikációhoz már hozzátartozik a járásvizsgálat is korszerű laboratóriumban.
A degenerativ mozgásszervi betegségekben a porcsejtek és az alapállomány viselkedésének mikroszkópos, szubmikroszkópos és a regenerációs vizsgálatok azok, amelyek a gyakorlat számára is hasznosítható eredményekre vezethetnek.
A törésgyógyulás kapcsán végzett biomechanikai vizsgálatok közvetlen hatással lehetnek a töréskezelésre.
A kutatásban résztvevők a vázolt témakörökben már dolgoztak és értek el eredményeket.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )