Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Recidiva készség, malignizáció kérdése úgynevezett borderline csontdaganatoknál

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szendrői Miklós
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A csontdaganatok egy jelentős hányadánál a biológiai viselkedés nehezen megítélhető klasszikus fénymikroszkópiai vizsgálatokkal, kiújulásra hajlamosak, az esetek egy részében benignus szöveti kép mellett tüdőáttétet adhatnak (óriássejtes csonttumor), másodlagosan malignusan transzformálódhatnak (óriássejtes csonttumor, centrális chondroma).
Idáig számos kísérlet történt a daganatok várható viselkedésének prognosztizálására röntgenstádium beosztás, szövettani kritériumok alapján, de ez nem hozta meg a várt eredményt. Kezdeti biztató eredményeink vannak az órisássejtes csonttumorok proliferációs indexének, DNS-citofotometriájának vizsgálatával. Nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan nagy óriássejtes csonttumor anyagunkat retrospektive értékelve immunhisztokémiai módszerek igénybevételével keresnénk választ a többször recidivált, malignizálódott óriássejtes csonttumorok recidiva hajlamára a DNS tartalom és egyéb tumormarkerek változásán keresztül.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )