Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szeberin Zoltán
A vaszkuláris és extravaszkuláris kalcifikáció szerepe az ateroszklerózis progressziójában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szeberin Zoltán
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Háttér:
Hazánkban, mint számos fejlett országban, a haláloki statisztikák vezető helyén a kardiovaszkuláris megbetegedések állnak, melyeknek hátterében az ateroszklerózis feltételezhető. Jól ismert jelenség, hogy bizonyos ateroszklerózisban szenvedő betegeknél súlyos artériás kalcifikáció mutatható ki (úgymint diabéteszes, urémiás betegek), míg másokban alig található mész az érfalban. Tudjuk, hogy fokozott érfal meszesedés, fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent.
Az intra- és extraarteriális kalcifikáció szabályozásában egy májban termelődő glikoprotein, a fetuin-A is részt vesz. In vitro vizsgálatokban és állatkísérletekben a fetuin-A gátolja a kalcium sók precipitációját és a hidroxiapatit képződését. In vivo korábbi vizsgálatok igazolták, hogy összefüggés van a krónikus alsó végtagi érbetegek artériás kalcifikációja és a fetuin-A szérumszintje között, és szignifikáns különbség van a különböző etológiájú aorta aneurizmás betegek szérum fetuin-A szintjében.
A K vitamin antagonisták mind az emberben és mind az egérben fokozott plakk kalcifikációt okoznak, feltételezhetően a kalcifikációt gátló mátrix Gla-protein termelődésének gátlása révén. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegek egy jelentős része szed tartósan K vitamin antagonista hatású gyógyszert.
Cél:
Célunk az, hogy kimutassuk az intra- és extraarteriális kalcifikációt befolyásoló tényezőket, úgymint a fetuin-A glikoprotein szintje és az érfal meszesedésének súlyossága, illetve a tartós antikoaguláns (Syncumar, Marfarin) szedés és az artériás kalcifikáció közötti összefüggéseket. Szeretnénk arra választ találni, hogy van-e különbség a K vitamin antagonistát szedők szisztémás kalcifikációjának mértékében, illetve hogy potencírozza-e valamelyik vizsgált faktor az artériás kalcifikációt az antikoagulánst szedőkben. Ezenkívül megvizsgálnánk az új típusú antikoagulánsok (dabigatran, rivaroxaban) hatását az artériás kalcifikációra.
Módszer:
A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikáján kezelt koszorúsér (és pitvarfibrilláló), illetve perifériás érbetegeit hasonlítanánk össze egy kontrollcsoporttal (budakalászi projekt), figyelembe véve az alábbi faktorokat: demográfiai adatok, Framingham rizikótényezők, dohányzás, BMI, gyógyszerek-szedési időtartam, laboreredmények (HbA1c, keratinin, GFR, koleszterin, triglicerid, LDL, HDL, CRP), carotis ultrahang vizsgálat (intima-media thickness (IMT), kalcifikáció, sztenózis), fennálló diabétesz, urémia, illetve új típusú antikoagulánsok szedése. A betegcsoportokon belül mérnénk a coronaria rendszer kalcifikációját CT-vel (Agatston score), és ultrahanggal bizonyos predilekciós helyek érfal kalcium lerakódását (Calcium score 0-7: aorta és mitrális billentyű, carotis oszlások, infrarenális aorta, femoralis communisok), valamint az operált betegeknél a kivett plakkok analízisét végeznénk el.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )