Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Periprotetikus fertőzések korszerű diagnosztikája és terápiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Skaliczki Gábor
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az ízületi implantátumok egyik legrettegettebb szövődménye a fertőzés, melynek incidenciája nemzetközi szinten folyamatosan növekszik [ ]. A korszerű sebészeti technikák, valamint diagnosztikus módszerek fejlődése ellenére a periprotetikus fertőzések diagnosztikája és terápiája jelenleg is talán a legnagyobb kihívása az ortopéd szakmának, ami jelentős költségekkel, többszörös műtéti kezeléssel, jelentősen meghosszabbodott rehabilitációval jár. A betegség súlyosságát jelzi, hogy egy csípőprotézis fertőzés miatt elvégzett két szakaszos protézis csere 5 éves túlélése 74 %, ami rosszabb, mint például egy III/a stádiumú colon carcinoma túlélése (89%).
Elsődlegesen beültetett csípő, valamint térdízületi protézisek körül kialakuló fertőzések előfordulási gyakorisága 1,5-2,5%, míg a revíziós műtétekkor az esély közel a kétszerese: 3,2-5,6% [ ]. A periprotetikus fertőzések számának növekedése a beültetett implantátumok számának emelkedésével, az egyre nagyobb számban előforduló rezisztens baktériumok előfordulásával, az egyre idősebb korban beültetett protézisekkel, valamint a diagnosztika javulásával magyarázható. A fertőzéseket általában biofilmet képző mikroorganizmusok okozzák, a biofilm a fertőzés korai stádiumában kialakul és az implantátum felszínéhez, valamint a protézist rögzítő csontcementhez kapcsolódik, [ , ] emiatt a fertőzés önállóan antibiotikus kezeléssel rendszerint nem gyógyítható, minden esetben sebészeti beavatkozás szükséges hozzá.
A szeptikus protézis lazulások ellátási protokollja jelentősen különbözik az aszeptikus lazulásokétól, ezért a két kórkép műtét előtti precíz elkülönítése rendkívüli jelentőséggel bír. Aszeptikus lazulás esetén egy műtét során, a protézist körülvevő szövetek megkímélése mellett végezhető el a laza protézis cseréje, melynek utókezelése csak annyiban különbözik a primer beültetésétől, amennyiben valamilyen speciális, kiegészítő beavatkozás (csontbeültetés, izom-, ínrekonstrukció) is történt. Ezzel szemben szeptikus revíziónál az infekt protézis első lépésben eltávolításra kerül, a környező, fertőzött lágy-, és csontszövetekkel együtt, a beteg implantátum nélkül marad a gyulladás megszűntéig (6-12 hét), ezen időszak alatt célzott antibiotikus kezelésben is részesül. Majd egy második beavatkozás során történik meg az új protézis beültetése, ezúttal már fertőzés mentes környezetbe. A rehabilitáció ilyen esetekben jóval hosszabb, köszönhetően a többszöri műtétnek, valamint a több hetes, protézis nélküli időszaknak.
Bár jelenleg is számos kutatás van folyamatban a diagnosztika fejlesztésével kapcsolatban, még sem sikerült eddig olyan megbízható labor vagy klinikai diagnosztikus eszközt kifejleszteni, ami megfelelő szenzitivitással és specificitással jelzi a szeptikus lazulást. Jelenleg a tapasztalaton alapuló irányelvek [ ] a képalkotó -, kórszövettani -, mikrobiológiai vizsgálatok, valamint a laboratóriumi gyulladásos paraméterek együttes figyelembe vétele alapján javasolják a diagnózis felállítását.
Az új téma indításával célunk az lenne, hogy a periprotetikus fertőzések kialakulását, diagnosztikáját és terápiáját PhD munka keretében végzett kutatások segítségével jobban megismerjük. Ennek során tervezzük a mikrovezikulák szerepének tisztázását a periprotetikus fertőzések kialakulásában. Ahogy azt az utóbbi évek más irányú kutatásai feltárták, a mikrovezikulák igen lényeges szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, így a fertőzésekben is fontos, bár ma még kevéssé ismert feladatot teljesítenek. [ , , , ] Célunk, hogy megvizsgáljuk periprotetikus fertőzésekben a mikrovezikulák szisztémás, és lokális megjelenését, valamint a megjelenésük dinamikáját. Kíváncsiak vagyunk ezen dinamika és a különböző típusú fertőzések, a különböző kórokozók által okozott fertőzések, a primer beültetéshez képes különböző időpontban kialakuló fertőzések, a különböző anatómiai lokalizációban kialakuló fertőzések közötti összefüggésekre. Reményeink szerint az így megszerzett tudás hozzásegíthet minket egy új diagnosztikai protokoll felállításához, mely lehetővé tenné a periprotetikus fertőzések korai, specifikus, akár a fertőzés típusát is elkülöníteni képes diagnosztikáját. A későbbiek során terveink között szerepel új típusú terápiás protokollok vizsgálata is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )