Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Neisseria gonorrhoeae fertőzések és antibiotikum rezisztencia molekuláris genetikai diagnosztikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rozgonyi Ferenc
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A Neisseria gonorrhoeae fertőzések mikrobiológiai diagnosztikája a hagyományos mikrobiológiai módszerekkel csak a betegből történő közvetlen tenyésztéssel eredményes, tekintettel a kórokozó rendkívüli érzékenységére a környezeti hatásokra. Ez limitálja az N. gonorhoeae antibiotikum rezisztenciájának vizsgálatát is.
E téma célja az N. gonorrhoeae fertőzések PCR alapú diagnosztikai vizsgálata akut és krónikus, valamint ismétlődő esetekben összehasonlítva a hagyományos módszerekkel. A vizsgálat alapját az N. gonorrhoeaera specifikus gének jelenlétének kímutatása jelenti
cervix-, urethraválladékból, ejaculatumból, prostata massatumból és massage utáni vizeletből.
A PCR-rel pozitiv esetekből tenyésztéssel is megkiséreljük a kórokozó kimutatását annak érdekében, hogy meghatározhassuk feno- és genotipusos antibiotikum rezisztenciáját. Ugyanakkor megkiséreljük a rezisztencia gének kimutatását közvetlenül a vizsgálati anyagból is. A tenyésztésses feldúsított törzsek klonális összetartozását pulzáló mezejű gélelektroforézissel vizsgáljuk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )