Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sarkadi Balázs
Az emberi őssejtek membrántranszporter fehérjéi és változásaik a sejt-differenciáció során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Sarkadi Balázs
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az őssejtek korlátlan számú osztódásra, önmegújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek aszimmetrikus osztódás révén egyrészt önmagukhoz hasonló sejteket képeznek, másrészt elkötelezett utódsejteket is létrehoznak. Ezek az elkötelezett sejtek termelik azután folyamatosan az egyes meghatározott szövetek sejtjeit, pótolják az ott elpusztult szöveteket. A pluripotens őssejtekből bármilyen típusú sejt képes kifejlődni, kivéve az ivarsejteket, a magzatburkot és a méhlepényt. Multipotensnek azokat az őssejteket nevezik, amelyekből csak kisszámú sejttípus képes kifejlődni. Ilyenek a kifejlett szervezet szöveti őssejtjei.
Eredetük szerint az emberi őssejtek két fő vizsgált formája az embrionális és a szöveti őssejt. Az embrionális, pluripotens őssejtek a szedercsíra sejtjeiből nyerhetők, megfelelő körülmények között sejtvonalként tenyészthetők. A felnőtt szervezetben a szöveti őssejtek biztosítják az élet során a folyamatosan használódó szöveteink állandó újraképződését. Viszonylag nagy mennyiségben találhatók a csontvelőben vagy pl. a köldökzsinórvérben, míg sokkal kisebb a számuk az ideg- és izomszövetben.
Az őssejtek működésében alapvető szerepet játszanak membránfehérjéik. Részben a sejtosztódás jellegét meghatározó jelátviteli rendszerekben, részben a belső környezetet biztosító transzportfolyamatokban játszanak kulcs-szerepet. A kutatási témában az emberi őssejtekben és a sejtdifferenciálódás során elsősorban az egyes ABC (ATP-Binding Cassette) transzporterek kifejeződését és funkcióját vizsgáljuk. Az őssejtekben nagy mennyiségben fejeződik ki az ABCG2 transzporter, míg a sejtdifferenciálódás során változó mértékben jelenik meg az MDR1, az MRP1-10 drog transzporter fehérje, valamint az ABCG1, ill. ABCA1 lipid-transzporter. Ugyanakkor nem ismeretes ezen fehérjék élettani funkciója és kifejeződésük átrendeződése az őssejtdifferenciáció során. Korábban kimutattuk, hogy az ABCG2 fehérjének jelentős szerepe van a hemopoetikus őssejtek hipoxiával szembeni védelmében, feltehetően a hem, ill. a hem-származékok aktív transzportja révén.
A kutatások során részletesen elemezzük az emberi embrionális őssejtekben és azok differenciálódott formáiban (vérképző, epiteliális és szívizom sejtekben) az ABC membrántranszporter fehérjék megjelenését, ill. az expresszió szabályozását. Ismert progenitor (myelomonocita, proerythroblast és megakaryocita) sejtvonalak differenciálódó alakjaiban vizsgáljuk az ABC transzporter fehérjék kifejeződését és működését. Az ABC transzporterek fokozott kifejezésére lentivírus, ill. transzpozon-alapú módszereket alkalmazunk. A kutatások eredményeként jelentősen előreléphetünk a korai sejtdifferenciálódást befolyásoló gyógyszerhatások és a sejtterápiás lehetőségek pontosabb megismerésében.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )