Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nyirády Péter
REKONSTRUKTÍV UROLÓGIA

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nyirády Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az urológiai betegségek elõfordulási aránya az utóbbi évtizedekben egyértelmű emelkedést mutat. Ezen belül is feltűnő az uroonkológiai esetek folyamatosan emelkedõ száma. Alprogramunk célja ezért, hogy a fokozódó jelentőségű urológiai sebészet keretén belül kijelöljük a követendõ fõ kutatási irányvonalakat. A feladat, hogy megtaláljuk azt a legkisebb még elégséges sebészi rekonstrukciós beavatkozást, mely a beteg gyógyulásához vagy legalább is megfelelő életminõség eléréséhez vezet. Tekintve, hogy az urológiai sebészet tevékenysége a vizelettermelõ, vizeletgyűjtő, vizelettovábbító rendszer és a férfi nemi szervek betegségeire irányul, az életminõség két nagyon fontos területére van kihatással, a normális vizelésre és a nemi életre. A hólyagrák kezelésében egy fontos tényezõ, hogy törekedni kell a hólyag lehetõség szerinti megõrzésére. Az izom invazív rákos esetekben és még néhány speciális esetben azonban a választandó eljárás a radikális cystectomia és a hólyagpótlás. A hólyagpótlásra a gyomor-bél rendszer különbözõ részeit szoktuk felhasználni.
Az iatrogén betegségek megelõzése és felszámolása az urológia egyik legfontosabb feladata. A gondatlan sebészi beavatkozások, különösen a kismedencében, a szomszédos szervek iatrogén sérüléséhez vezethetnek. A következmények, uréter és hólyagsipolyok, valamint uréter és urethra sérülések, szûkületek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )