Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nyirády Péter
ANDROLÓGIAI BETEGSÉGEK KORSZERŰ KLINIKAI ÉS KISÉRLETES KUTATÁSA

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nyirády Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az állandóan bővülő urológiai- andrológia tudományág jelenleg legnagyobb társadalmi érdeklődésre számottevő két legfontosabb területe a férfimeddőség és a szexuális díszfunkciók legnagyobb csoportját képező merevedési zavarok. Magyarországon a demográfiai mutatók kedvezőtlen alakulása következtében a humán reprodukció kérdése a társadalmi és társadalompolitikai érdeklődés középpontjába került és egyben lendületet adott a meddőséget kiváltó okok kutatásának.
Egyik fontos feladat lenne a férfimeddőséget okozó megbetegedések hazai epidemiológiájának pontos ismerete, a megelőzés lehetséges módjainak feltárása, a korszerű diagnosztika és kezelés klinikai és kísérletes módszereinek kidolgozása, azok elemzése. Az erektilis diszfunkció jelentőségét gyakori előfordulása adja. Nemzetközi statisztikai adatok szerint 1995-ben 152 millió férfi volt érintett. A statisztikai előrejelzések 2025-re, 322 millióra prognosztizálják ezt a számot. Pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre, de statisztikai becslések szerint jelenleg ezer férfi lakosra évi 29 új megbetegedés jut (az ED valamilyen formája). Tehát népbetegségként számon tartott, gyógyszeres terápiát igénylő megbetegedések száma jelentősen emelkedik az aktív szexuális életet élő férfiak körében. A diabateszes és hypertoniás populáció, valamint az életkor kitolódása komoly rizikófaktorként jelentkezik az ED Vonatkozásában.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )