Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Bálint
Az ovárium tumorok kialakulásának genetikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Bálint
helyszín (magyar oldal): SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az ovarium tumorok a nőgyógyászati daganatok legrosszindulatúbb csoportjába tartoznak. A rosszindulatú petefészek daganatok kb. 90%-a carcinoma. Az ovarium tumor az életkor előre haladtával gyakrabban fordul elő. A familiáris öröklött típus az összes ovarium daganat kb. 5%-a. Magas kockázatú a familiáris petefészek daganatok kialakulása szempontjából azok a betegek, akinek a családjában két vagy több elsőfokú rokonban dokumentáltan petefészek daganat fordult elő. Akinél korábban emlő vagy méhtest rák fordult elő, szintén magas kockázatú csoprtba sorolhatók, az ovarium daganat kialakulása szempontjából. A BRCA1 és BRCA2 mutációk okozzák a petefészekrákok mintegy 10%-át.
A BRCA1 és BRCA2 mutációk meghatározása nagy mintaszámnál segítheti az előfordulási gyakoriságok meghatározását, és e mutációk szerepének a tisztázását hazánkban.
RNS alapú microarray vizsgálatokkal a különböző típusú ovarium tumorok kialakulásában döntő szerepet játszó gének kerülhetnek meghatározásra.
A microRNS-ek fontos szabályozó szerepet játszanak az átírás szabályozásában. Eddig még nem történtek részletes meghatározások a microRNS expressziók vizsgálatára ovarium tumor mintákban.
Az RNSmicroarray és a microRNS vizsgálatok eredményei segíthetik a betegek pontos diagnosztizálását és a hatékony kezelés beállítását.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )