Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A terhességi inzulinrezisztenciát befolyásoló citokinek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Melczer Zsolt
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Egészséges egyének között az inzulinérzékenység tekintetében legalább hat-tízszeres különbség észlelhető. Ennek hátterében genetikai és környezeti hatások is jelentős szerepet játszhatnak. A várandósság során élettanilag is bekövetkező metabolikus változások hatása gestatiós diabetes fennállásakor fokozottan érvényesül. Ennek alapja a terhesség során egyre fokozódó inzulinrezisztencia, amely a kialakuló hyperglykaemia következtében igen kedvezőtlen klinikai eltérésekhez, szövődményekhez vezethet.
A gesztációs diabétesz fogalmát O’Sullivan vezette be 1961-ben. A GDM általában tünetmentes, ezért csak valamilyen szűrővizsgálattal fedezhető fel. Ha nem ismerjük fel időben, vagy nem kezeljük, akkor a születendő magzat számára jelentős kockázattal jár. Ötszörösére emelkedik az intrauterin elhalások száma. Gyakoribbá válik a macrosomia, a szülési trauma, a szülési műtéti beavatkozások száma. Az újszülöttnél növekszik a respiratios distress syndroma (RDS), hypoglycaemia, a hypocalcaemia, a hyperbilirubinaemia kialakulásának esélye. Gyakrabban alakul ki cardiomyopathia, és a vér viszkozitása is fokozódhat. A gesztációs diabéteszes anyától született gyermekeknek az élete során nő a fiatalkori elhízás és a csökkent glukóz-tolerancia kialakulásának esélye, illetve a cukorbetegség rizikója. A GDM-ben szenvedő anyáknál az utánkövetéses vizsgálatok alapján 4x gyakoribb a 2-es típusú diabetes kialakulásának gyakorisága. A megfelelően elvégzett gondozás során a GDM-nek mind a korai, mind a késői szövődményei elkerülhetővé válnak.

A zsírszövetben termelődő citokinek befolyásolják a szervezet számos szervének, szervrendszerének működését, illetve a különféle szövetek (pl. izom, máj, zsír) inzulinérzékenységét. A gyomorban, illetve a várandósság során a placentában is termelődő ghrelin alapvető szabályozója az étvágynak, a zsírszövet differenciálódásának. Stimulálja a preadipocyták differenciálódását érett zsírsejtekké, gátolja a lipolysist és lipogenetikus hatású. Mindezek a hatások a zsírszövet szaporodásához és a testsúly növekedéséhez vezetnek.

Tervezett kutatásunk során prospektív vizsgálatban értékelnénk a ghrelin-szintek alakulását a várandósság 3 trimesztere során, illetve a terhesség után 6 héttel és 3 hónappal, alkalmanként 2 mintát véve. Ezeket összevetnénk az anyai és magzati antropometriai paraméterekkel, illetve az anyai inzulinrezisztencia paramétereivel (éhomi vércukor, C-peptid, inzulin, HOMA-index). Vizsgálnánk a TNF-α, adiponectin és a leptin szinteket, valamint a fasting induced adipose factor alakulását is a mintákban ugyanezekkel a paraméterekkel összevetve. Az élettani várandósok mellett vizsgálatokat folytatnánk gesztációs diabéteszes és preeklampsziás páciensekben is. A vizsgálatban részt vevők szájnyálkahártyáról (esetleg perifériás vérmintájából) nyert DNS-mintáiban tanulmányoznánk a PPAR-γ és PPAR-α, TNF-α és TLR4 gének egyes allél polimorfizmusainak megoszlását és az allélek hordozásának kapcsolatát a citokin-szintek alakulásával és az inzulinrezisztencia változásával összefüggésben. Vizsgálatainkat betegcsoportonként legalább 50 fővel tervezzük végrehajtani.

A betegcsoportok a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika által ellátott páciensek közül származnának. A Károlyi Sándor Kórház I. Belgyógyászati Osztályhoz in vitro izotóplaboratórium tartozik (4 fő laboratóriumi asszisztenssel), ahol a cytokin-meghatározások történnének, és rendelkezik PCR-készülékkel is.


A szükséges anyagi forrásokat a 2003-ban és 2004-ben elnyert ETT 277/2003 (Toll-like receptor 4 Asp299Gly és Thr399Ile polimorfizmusok kapcsolata a tumor necrosis faktor -alfa termelő képességgel, a citokin -238 és -308 promoter polimorfizmusával és szerepük anyagcsere- és immunológiai megbetegedések patomechanizmusában) és OTKA T046427 KON (Peroxisoma proliferációt aktíváló receptorok PPAR intron 7 2498 G/C, PPAR Pro12Ala és C161T génpolimorfizmusainak vizsgálata és összefüggésük a tumor necrosis factor (TNF)- -238 G/A, -308 G/A promoter és a Toll-like receptor 4 (TLR) Asp299Gly és Thr399Ile polimorfizmusaival az inzulinrezisztencia kialakulásának patomechanizmusában) pályázatok biztosítják.

A téma célkitűzései összefoglalva

Vizsgálnánk a ghrelin, a TNF-α, adiponectin és a leptin szintek, valamint a fasting induced adipose factor szintek alakulását, amelyeket összevetnénk az anyai és magzati antropometriai paraméterekkel, illetve az anyai inzulinrezisztencia paramétereivel élettani várandósság egyes trimesztereiben, gesztációs diabéteszes és preeklampsziás anyák esetén.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )