Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rosszindulatú vérzképzőszervi betegségek prognózisa és kezelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Masszi Tamás
helyszín (magyar oldal): Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőinté
helyszín rövidítés: SZI


A kutatási téma leírása:

Az onkohematológiai betegségek diagnózisa és kezelése az orvostudomány utóbbi húsz esztendejének legdinamikusabban fejlődő ágai közé tartoznak. A palliációs kezdetektől ma a célzott, kuratív terápia felé tart a világ. A célzott terápiák előfeltétele a minden részletre kiterjedő diagnosztikus feldolgozás.
Osztályunk az onkohematológiai diagnosztika és terápia csaknem teljes spektrumát felöleli. Az alábbiakban a kiemelt, az érdelkődés középpontjában álló klinikai témaköröket sorolom fel.

Myeloid malginitások

Krónikus myeloid leukemia:
Tíz esztendős az első célzott tyrosin kináz gátló. Megjelentek az újabb tyrosin kináz gátlók.
Számos kérdés aktuális jelenleg is, úgymint mi befolyásolja a tyrosin kináz rezisztencia kialakulását, mi a terápia váltás optimális időpontja, milyen algoritmus szerint alkalmazhatók az újabb tyrosin kináz gátlók és milyen esetekben alkalmazandó az allogen őssejtátültetés?
Krónikus myeloproliferatív betegségek:
A JAK2 mutáció oki szerepének felismerését követően a Philadelphia negatív myeloproliferatív syndromák kutatása új lendületet kapott. Kérdéses a mutáció prognosztikai szerepe, a morfológiával való kapcsolata, az esetleges terápiás jelentősége. További megválaszolandó kérdés az allogen őssejtátültetés optimális időpontjának illetve az optimális alanyoknak a kiválasztása.
Heveny myeloid leukemia
Az elmúlt nyolc esztendőben számos új prognosztikai, elsősorban genetikai marker azonosítása történt meg. A terápiás eszközök is bővültek: célzott, monoklonalis anti CD 33 terápia jelent meg, ugyanakkor a a kemoterápia, a célzott terápia, a transzplantációs eljárások és az újonnan azonosított prognosztikai markerek viszonya, a diagnosztika terápiára gyakorolt hatása pontosításra szorul. Továbbra is számos kérdés nyitott a minimális reziduális betegség területén.

Lymphoid malignitások

Krónikus lymphoid leukemia
A CLL prognosztikai besorolását érintő új entitások (genetika, zeta associated protein 70, CD 38, szomatikus hypermutáció, LP) jelentősége, valamint ezek kombinációja megválaszolásra váró kérdések sorát veti fel. Ezeket kiegészíti a progresszív betegségek kezelésére rendelkezésre álló új monokolonális terápiák (anti CD52w, anti CD 20, anti CD 23 stb.) sora.
Egyéb kis malignitású lymphomák.
A kis maligntiású lymphomák kezelése során is alkalmazzuk a fenti célzott monoklonalis terápiákat, ezek szerepe a progresszív CLL- ben szerzett ismereteknél kevésbé körülírt. Az egyes szövettani altípusok, a target molekulák expressziója, a morfológiai jellegzetességek és a prognózis és terápia viszonya tisztázára várnak.
Nagy malignitású lymphomák
A prognózist és kezelést befolyásoló nagy jelentőségű felismerések aktuálisan zajlanak, a génexpressziós kutatások, a pozitron-emissziós tomográfia szerepe tisztázásra vár. A célzott monoklonális kezelések szerepe is további vizsgálatokat igényel. A visszaeső betegek mentő terápiával való gyógyíthatósága is jelentős kutatási feladat.
Hodgkin kór
A rezisztens Hodgkin kóros betegek kezelése, mentő kezelése és gyógyítása diagnosztikus algoritmusokkal nem lefedett, sok kérdés vár megválaszolásra.


Myeloma Multiplex
A MM terápiája a az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult, salvage terápiák sora vonult be a klinikumba, ezek között a Nobel díjjal jutalmazott alapkutatásból közvetlenül érkező proteosoma gátlók is szerepelnek. Emellett felismertük a genetikai elváltozások jelentőségét. Ebben a betegcsoportban is érvényesül a klinikai alkalmazásba gyorsan bekerült új terápiákra érvényes szabály: a terápiák “finomhangolása” számos tudományos igénnyel összegyűjtött tapasztalatot igényel.

A fent röviden összefoglalt klinikai kérdések osztályunk nagy betegcsoportjait érintik. A nagy számú beteg egyszerre lehet alkalmas célpontja számos a diagnózis és a terápia területeit érintő klinikai kutatásnak és haszonélvezője a klinikai kutatások eredményének és a kutatással kapcsolatos munka szervező erejének.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )