Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Majoros László
Nagydózisú caspofungin alkalmazása invazív candidiasis kezelésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Majoros László
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A sejtfal szintézisét gátló echinocandinok (caspofungin, micafungin és anidulafungin) nagy koncentrációban (8-32 mg/l) fokozzák a Candida és Aspergillus fajok növekedését (paradox növekedés). Mivel ezen koncentrációk mindhárom echinocandin alkalmazásával könnyen elérhetők a klinikai alkalmazás során is, munkánkat a paradox növekedés in vitro és in vivo vizsgálatára fókuszáljuk.
In vitro tizenhat-tizenhat C. albicans, C. parapsilosis, C. glabrata, és C. krusei klinikai izolátum paradox növekedését vizsgáljuk RPMI-1640 és antibioticum medium 3 közegben. Az idő-ölés görbék segítségével fajonként 3 paradox növekedést mutató illetve 2 paradox növekedést nem mutató törzset fogunk szelektálni az in vivo kísérletekhez.
In vivo ciklofoszfamiddal előkezelt BALB/c egerek i.v. oltását végezve előbb 1, 1.5 és 2 mg/kg napi caspofungin dózisokat fogunk alkalmazni. Megvizsgáljuk a heti egy, illetve 3 alkalommal (1, 5, 10, 15 és 20 mg/kg) alkalmazott caspofungin kezelés in vivo hatékonyságát is. A caspofungin kezelést (intaperitoneálisan) 6 napon át fogjuk folytatni, majd a hetedik napon a túlélő egerek veséiből, lépéből és szemeiből kvantitatív tenyésztést végzünk. A kezelés hatékonyságát jelző statisztikai analízist χ2 -teszt valamint Kruskal-Wallis teszt segítségével végezzük.
A standard, napi 1 mg/kg-os caspofungin kezelést másfél-kétszeresen meghaladó napi dózis in vivo érvényesülő, esetleg kedvezőtlen hatását ki kell zárni a biztonságos kezelés érdekében, csökkentve ezzel a terápia miatti halálozás vagy a relapszus lehetőségét. A caspofungin egyszeri nagydózisú alkalmazása alternatívája lehet a standard dózissal (1 mg/kg/nap) történő kezelésnek. Ez az eredmény különösen akkor értékelődne fel, ha az 1-2 mg/kg napi caspofungin dózisok esetén in vivo felmerülne a paradox növekedés lehetősége. A heti egyszeri kezelés kényelmesebb lehet mind a kezelő-személyzet, mind, pedig a beteg számára, ráadásul csökkentheti a katéter-asszociált fertőzések számát is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )