Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Korányi László
Az inzulin rezisztencia vizsgálata, pathomechanizmusa, új beavatkozási és diagnosztikus utak keresése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Korányi László
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE DI


A kutatási téma leírása:

A jelen és a közeljövő nagy egészségügyi kihívása a diabétesz előfordulásának rohamos növekedése. Nagy multinacionális vizsgálatok igazolják, hogy érdemben csak a cukorbetegség korai stádiumában és az un. prediabeteses állapotokban lehet a betegséget megelőzni, vagy kialakulását halasztani.

A prediabeteses állapotok definiciója a vércukor méréseken alapul. Vagyis akkor tudjuk az ismert előállapotokat (IFG és IGT) diagnosztizálni, amikor már valamilyen szinten kialakult a glukóz intolerancia, azaz már egy előrehaladott állapotban.

Az inzulin rezisztencia társulhat mindkét formához, de önmagában is talán a legkorábbi prediabetes állapot. Felismerése és kezelése ezért kiemelt fontosságú a diabétesz prevenció szempontjából.

Vizsgálati terv:
1. /A./ Az egészségesből a kezelést még nem igénylő cukorbetegekig átívelő beteganyagon az anyagcsere állapot, inzulin érzékenység széleskörű karakterizálása. Módszer: a résztvevők besorolása a családi anamnézis, antropometrikus adatok és a po. cukorterhelés alapján. Iv glukóz terheléssel a ß-sejt kapacitás felmérése, majd hiperinzulinemiás-normoglikemiás klemp vizsgálatokkal az inzulin érzékenység, zsíranyagcsere paraméterek mérése.

B/. zsír és izomszöveti tűbiopsziás mintavétel

C/. a korai anyagcsere eltérésre jellemző protein eltérések vizsgálati rendszerének kialakítása: protein array.

D/. a korai anyagcsere eltérésre jellemző proteinek ellenes autoantitestek vizsgálata

E/. a tűbiopsziás anyagból mRNS expressziós vizsgálatok

F/. az eltérően expresszált izom és zsírszöveti gének szerkezeti vizsgálata, DNS chip kialakításának felmérése

2. A hazai gyógyszerkutatókkal az inzulin rezisztenciára ható új vegyületek keresése (kutatócsoportunk által verifikált hőshokk fehérjék inzulin érzékenyítő hatásán alapuló fejlesztések: heatshock protein (HSP) inducerek preklinikai vizsgálata).

3. HSP inducer molekulák klinikai tesztelése fázis I, II vizsgálatok.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )