Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lohinai Zsolt
Kísérleti és klinikai orálfiziológiai és patológiai kutatások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lohinai Zsolt
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A főbb témaköreim:
I. Különböző lokálisan, illetve szisztémásan alkalmazott vazoaktív anyagok (nitrogén-monoxid, szén-monoxid, kén-hidrogén, vaszkuláris endoteliális növekedési faktor hidrogén-peroxid) szájüregi képletek vérkeringés szabályozásában betöltött szerepének vizsgálata egészséges és kóros körülmények között.
II. A "transzparens 3D intravitál mikroszkópia" módszer alapjainak
kidolgozása. A hagyományos intravitál mikroszkópos vizsgálatainknál állandó problémánk volt, hogy csak a felszínes venulákat tudtuk tanulmányozni és nem láttuk a mélyebben futó ereket. Ezért egy olyan módszer kifejlesztésén dolgozunk, ahol az élő szövetek mélyebb rétegeiben is térben tanulmányozhatok a konvencionális nagyítás maximumának ötszörösével a biológiai folyamatok. Az új módszer átderítő oldatainak,
optikájának, mérő és modellkészítő programjának kifejlesztését a munkacsoportunk végzi.
III. Fogágygyulladás ellenes anyagok vizsgálata patkányban ligatúrával kiváltott experimentális parodontitisz modellben.
IV. A humán fogágygyulladás egy lehetséges új patomechanizmusának vizsgálata, melyben a baktériumok (Eikenella corrodens, Capnocytophaga) lizindekarboxiláz enzimének kulcsszerepe van. Ez az enzim a fog körüli biológiai zárásban résztvevő hámsejtek esszenciális lizin tartalmát lecsökkenti, ez fokozza a hámszövet károsítás miatt a permeábilitását a periodontopatogén baktériumokkal/termékeikkel szemben, de ugyanakkor befolyásolja a plakk képződését is. A lizindekarboxiláz enzim blokkolása kiegészítő terápiája lehet a fogágybetegség kezelésének!
V. Valós 3D fogászati rtg kidolgozásával egy könnyen alkalmazható olyan új fogorvosi rtg diagnosztikai módszert fejlesztünk, amely egy átlagos fogorvosi rendelőben megtalálható digitális fogászati rtg készülékkel is kivitelezhető, csökkentve ezzel a ConebeamCT-hez képest a beteget terhelő röntgen dózist, árat, és időbefektetést. Ahhoz, hogy a valós 3D képmegjelenítés elterjedhessen a gyakorlatban, szükségessé vált egy olyan eszköz innovációja, ami megkönnyíti a módszer kivitelezését. Ennek a beállító eszköznek a kifejlesztése, a módszer tökéletesítése, a mérő és modellező softwear-es háttér megteremtése és a lehetséges alkalmazási területek felkutatása a kutatócsoportunk célja.
VI. A klórdioxid egy ideális fertőtlenítő szer, mivel hatásosan pusztítja az összes kórokozó mikrobákat (baktériumokat, gombákat, vírusokat, protozoonokat), ugyanakkor kis mennyiségben az emberi szervezetre nincs káros hatással. A klórdioxid orvosi gyakorlati alkalmazását napjainkig az nehezítette, hogy nem sikerült nagy tisztaságban és stabil formában előállítani. A magyar szabadalomként előállított ún. „hipertiszta”, szennyeződésektől mentes, stabil Solumium oldat hatását vizsgáljuk a különböző orális kórfolyamatokban szerepet játszó mikroorganizmusokra és a biofilmre in vitro és vivo, valamint az antiszeptikus hatékonyságát összehasonlítjuk a fogászatban már széleskörben alkalmazott egyéb antiszeptikumokkal.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )