Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A craniomandibuláris diszfunkció és az általános egészség kapcsolata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hermann Péter
helyszín (magyar oldal): SE - Fogpótlástani Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban vezető témakörré vált a fogászatban a temporomandibularisizület (TMI) és annak megbetegedései. Tudományos kutatásoknak és epidemiológigi vizsgálatoknak köszönhetően egyre többet tudunk a rágóizület működéséről és annak kóros elváltozásairól. A korábban homályba vesző tünetek és azok gyógyításának hiánya napjaink fogorvosi tudásának köszönhetően a terápia sikerességét vetítik előre. A craniomandibuláris diszfunkció (CMD) egy gyűjtőfogalom,szűkebb értelemben az állkapocsízület és az állkapocs mozgatását végző rágóizmok, tágabb értelemben az egész fej – nyak régió strukturális és funkcionális károsodásának leírására. Három fő tünete a fej- nyak terület fájdalma, a rendellenes állkapocsmozgások és az ízületben keletkező hangjelenségek. Elmondható, hogy a CMD kóreredete multifaktoriális, így a terápiáseljárások is széles skálán mozognak és multidiszciplináris szakorvosi csapat munkáját igényli.
A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján működő állkapocsízület szakrendelésen naponta több páciens jelentkezik, akik egészségügyi állapotának romlása nem csupán a rágóizületben keletkező elváltozásokra korlátozódnak. Megfigyelhető összefüggés az általános egészségügyi állapot és az izületi diszfunkciók között, azonban a pontos összefüggések tisztázása a jövő kutatásainak feladata. Az állkapocsízületi problémákkal foglalkozó szakrendelések száma ma Magyarországon meglehetősen limitált, az igény a betegek részéről a képzett orvosok iránt egyre kifejezettebb, egyre több pácienst utalnak be Klinikánkra a kollégák, amely azt bizonyítja, hogy szükségünk van tudományosan is megalapozott szakmai irányelvekre.
Acraniomandibuláris diszfunkcióval rendelkező páciensek általános egészségi állapotának vizsgálata tehát aktuális és teljes egészében még feltáratlan téma.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )