Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hagymási Krisztina
A májelzsírosodás és progressziójának nem invazív kimutatásának, valamint kezelésének lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hagymási Krisztina
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A májat érő különböző károsító hatások miatt kóros májműködés, májkárosodás jön létre, amely a máj elzsírosodásához, illetve kötőszövetes átépüléséhez vezethet. A májműködés zavarainak leggyakoribb okai a Hepatitis B- és C-vírus-fertőzés, az alkoholfogyasztás, illetve a nem alkoholos zsírmájbetegség, amely a kóros májműködések leggyakoribb oka, az elhízással, inzulinrezisztenciával jellemzett metabolikus szindróma része.
A májelzsírosodás kialakulásának kulcseseménye az inzulinrezisztencia kialakulása. A triglicerid-felhalmozódás a májban másodlagos szabadgyök-termelődést indít el, amelynek gyulladásos folyamatok és kötőszövet-képződés a következménye. A máj kötőszövetes átépülésének mozgatója a májsejtkárosodás (necrosis vagy apoptosis) és a folyamatos gyulladásos reakció, amely a hepaticus stellate sejteket aktiválja, myofibroblastokká differenciálódnak, amelyek majdnem az összes kötőszöveti elem szintézisére képesek. A folyamatot a Kupffer-sejtekkel, hepatocytákkal, sinusoidális endothelsejtekkel, thrombocytákkal, lymphocytákkal és hízósejtekkel történő sejtes kölcsönhatások, valamint növekedési faktorok, kemokinek és reaktív oxigén gyökök által közvetített parakrin stimuláció irányítják. Fontos peptid mediátorok a TGF-β, a PDGF, az IGF-1, az ET-1, az MCP-1 és a HGF.
Jelenleg az idült májbetegségek diagnosztikájának arany standardja a májbiopszia, amely fájdalmas, invazív beavatkozás. A szövettani vizsgálat lehetővé teszi a kórisme felállítását vagy bizonyos betegségek kizárását, az elzsírosodás mértékének, a gyulladásos aktivitásnak (grade), valamint a kötőszövetes átalakulás mértékének (stage) meghatározását.
A májbiopszia korlátai miatt megnőtt az igény egyéb, nem invazív vizsgáló módszerek iránt, amelyek jól tükrözik a májelzsírosodás mértékét, megismételhetőek, költséghatékonyak és megbízhatóak. A különböző nem invazív, vérből meghatározható paramétereket felhasználó, a steatosis kimutatására és progressziójára alkalmas, érzékeny és fajlagos képletek és pontrendszerek világszerte a kutatások középpontjában állnak (NAFLD zsírmáj pontszám, steatosis index, zsírmáj index). A gyulladásos markerek (ferritin, hs C-reaktív protein, TNF-, egyéb adipocitokinek, IL-6, IL-8) szintjének változása a progressziót jellemezhetik. A sejthalál, az apoptosis jelzőmolekulái is használhatóak a progresszió jelzésére (CK18-M30 részlet). A lipidperoxidáció termékei a kóros oxidatív stressz jelzői (malonaldehid, a tiobarbitursav reaktív anyagok, 4-hidroxinonenal, koenzim Q10, Cu-Zn szuperoxid-dizmutáz, kataláz, C-vitamin, glutation, glutation-S-transzferáz, total antioxidáns kapacitás). A máj kötőszövetes átalakulása a Kupffer-sejtek, valamint a hepaticus stellate-sejtek működése következtében felhalmozódó, s a szérumban megjelenő mátrixalkotók, enzimek és citokinek szintjével jellemezhető (III-as típusú prokollagén N-terminális propeptidje, hialuronsav, TGF-β). A direkt markerek kombinálásával (ELF test, Fibrometer, Fibrospect, Hepascore) a diagnosztikus pontosság javítható. A májfibrosis közvetlen jelzői a májban zajló folyamatok következtében kerülnek a vérbe, a máj által kiválasztott, vagy termelt molekulák, illetve a májműködési zavar következtében megzavart folyamatok jelzői (AST/ALT arány, AST-thrombocytaszám arány, GGT/thrombocytaszám arány, életkor-thrombocyta index, Göteborg University Cirrhosis Index, FiB-4, cirrhosis discriminating score, Fibrosisindex, Fibrotest, Fibroindex, Hepascore, Fibrometers, Fibrospect, ELF test, Fibroindex).
A kezelés megkezdése, a terápiaváltás szükségessége vagy a májtranszplantáció szükségességének megítélésében, időpontjának megválasztásában is igen nagy szerepet játszik a májkárosodás, az elzsírosodás mértékének, esetleges progressziójának, necroinfalammatio, fibrosis ismerete. A nem invazív jelzőknek a betegséglefolyás, és a klinikai események előrejelzésében (nyelőcsővarixok jelenléte) is szerepük van.
A téma célja a leggyakoribb idült májbetegségek patomechanizmusának pontosabb megismerése, valamint a májelzsírosodás, és a májban zajló necroinflammatio, fibrosis jellemzésére használatos rutin laboratóriumi paramétereket, a folyamatban szerepet játszó citokin, szabad gyökös markereket, spektrofotometriás, luminometriás és fluorimetriás módszereket felhasználó, megbízható, olcsó, reprodukálható marker, pontrendszer kidolgozása, és validálása, amely a klinikai gyakorlatban később a betegség progressziójának követésében, valamint a terápia hatásosságának jellemzésére is használható, s amelyekkel az invazív májbiopszik száma csökkenthető lenne.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )