Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fazekas Gábor
Fejlett technológia alkalmazása a rehabilitációban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Fazekas Gábor
helyszín (magyar oldal): Szent János Kórház
helyszín rövidítés: SZJK


A kutatási téma leírása:

A rehabilitáció eredményesebbé tételének egyik lehetséges módja a fejlett technológia alkalmazása. A testi struktúrák és funkciók minél objektívebb módon történő felméréséhez, a döntéshozatal támogatásához, a funkciózavar csökkentését célzó tevékenységek (pl. gyógytorna, ergoterápia) során, a támogató környezet megteremtéséhez fejlesztés alatt állnak új technológiákat meghonosító eszközök. Ezek részben intézeti körülmények között alkalmazhatók, részben a telemedicina révén a betegek otthonában is felhasználhatók lehetnek. A háromdimenziós mozgáselemzés, a többcsatornás erő/nyomaték mérés, a dinamikus EMG, a tornáztatást illetve funkciófejlesztést segítő robotok, a szervízrobotok a legismertebb példái a fejlett technológia alkalmazásának. Külön csoportot képeznek az interneten keresztül alkalmazható állapotfelmérő és gyakorló programok. Ezen a területen fokozatosan jelennek meg olyan termékek, amelyek már nem csak kutatási körülmények között működőképesek, hanem a mindennapoknak is kezdenek részévé válni.

Háttérfeltételek:

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos-mérnöki rehabilitációs kutatási programja és az ennek bázisát képező kutatólaboratórium 2000. óta foglalkozik a fejlett technológián alapuló, a mozgásszervi rehabilitációban alkalmazható állapotfelmérő módszerek (mozgáselemzés, kineziológiai EMG, erő-nyomaték mérés), valamint a mozgatórendszer károsodása következtében kialakult fogyatékosság csökkentését segítő gyógytornáztató robotok fejlesztésével. Ezek hátterét az Európai Bizottság 5-ös és 6-os számú kutatási keretprogramjai, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács pályázatán elnyert támogatás biztosította. Jelenleg indulás előtt áll az Európai Unió Ambient Assistive Living programja támogatásával egy fogyatékos személyek otthoni ellátását támogató robot fejlesztése (DOMEO-projekt). Emellett folyik a gyógytornáztató robot (REHAROB) továbbfejlesztése, valamint mozgáskárosodott betegek állapotfelmérése biomechanikai és elektrofiziológiai módszerekkel.

A PhD hallgatóknak a következő területeken van bekapcsolódási lehetősége a kutatómunkába:

• Féloldali bénultak felső végtagi gyógytornáját támogató robotrendszer továbbfejlesztése, tesztelése
• Mozgáskárosodott betegek állapotának felmérése háromdimenziós mozgáselemzés, dinamikus EMG, erő-nyomaték mérés alkalmazásával, standardizált mérési program kialakítása
• Idős személyek otthoni ellátását támogató robot fejlesztése, tesztelése

Javasolt kurzusok:

• Mozgástanulás és szabályozás (Csende Zsolt)
• Bevezetés a biometriába (Dinya Elek)
• Irodalomkutatási módszerek (Vasas Lívia)
• A tudományos kutatás módszertana és etikája (Csermely Péter)
• Kutatásmódszertan (Mészáros János, Zsidegh Miklós)

Javasolt folyóiratok:

• Rehabilitáció
• Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience
• Journal of Rehabilitation Medicine
• European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine
• International Journal of Rehabilitation Research

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )