Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A depresszió kapcsolata a kardiovaszkuláris betegségekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dósa Edit
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

1. A kutatás célja
A depresszióhoz társuló rizikófaktorok (pl. elhízás, dohányzás) és az iszkémiás szívbetegség klasszikus rizikótényezői között jelentős átfedés figyelhető meg. Annak eldöntésére, hogy maga a depresszió vagy az ahhoz társuló rizikófaktorok azok, melyek a szívkoszorúér betegség kialakulásához vezetnek, olyan depressziós betegek prospektív vizsgálatára van szükség, akiknél lehetőség van a depresszió és az ahhoz társuló rizikófaktorok szimultán, hosszútávú tanulmányozására. Jelen kutatásban feltételezzük, hogy
a. a gyermekkori kezdetű depresszióban szenvedő fiatal felnőttekben azok nem depressziós testvéreihez és az egészséges felnőttekhez képest gyakrabban fordul elő az érfal rugalmasságának csökkenése, a gyulladásra utaló laborértékek szintjének megemelkedése és/vagy a metabolikus szindróma;
b. a serdülőkorban kezdődő és fiatal felnőttkorban is fennálló egészségkárosító magatartásformák (pl. dohányzás, mozgásszegény életmód) csak részben mediálják a depresszió kapcsolatát a vaszkuláris, a gyulladásos és a metabolikus eltérésekkel;
c. a korai kezdetű depressziós egyének depressziós időszakának hossza a legmarkánsabb előrejelzője a vaszkuláris, a gyulladásos és a metabolikus változásoknak, szemben a depressziós epizód alatti tünetek súlyosságával.
2. A résztvevők beválasztása
Jelen tanulmányban egy már meglévő, korábban pszichiátriai és pszicho-fiziológiai kutatásban részt vett, gyermekkorban kezdődő depresszióval diagnosztizált minta egy részén fogjuk a vizsgálatokat/méréseket elvégezni. Az eredeti beválogatási kritériumok a következők voltak: az egyén első depressziós epizódja 7 és 15 év közé esett és volt legalább egy testvére és legalább egy vér szerinti szülője. A kizárási kritériumok közé tartozott a mentális retardáció és/vagy a krónikus szomatikus betegség megléte. A kutatásba bevontuk és követtük a vizsgálati alanyok korban hasonló testvéreit, valamint egy korban és nemben illesztett egészséges kontroll populációt is. A résztvevő családok gyermekeit folyamatosan (immár 15 éve) vizsgáljuk; a résztvevőknél minden új depressziós epizód jelentkezésekor pszichiátriai interjút készítünk. A jelen tanulmány beválasztási kritériuma az életkorra vonatkozó kritériumnak való megfelelés és a testvér elérhetősége.
3. A résztvevők száma, neme, életkora
Az eredeti minta 716 probandot tartalmaz, akiknek a 90%-ával állunk kapcsolatban. A jelenlegi kutatás során 325 proband, 325 nem depressziós testvér és 170 egészséges kontroll személy bevonását tervezzük. A három csoport életkora 18 és 28 év között lesz. Előreláthatólag a probandok 54%-a lesz fiú, míg a testvérek között ez az arány 48% lesz. A kontrollok nemi összetétele a másik két csoporthoz lesz illesztve.
4. A kutatás módszertana
Először minden résztvevőnek megmérjük a testsúlyát, a testmagasságát és a vérnyomását. Ezt követően bőrre helyezhető mechano-transzducerek segítségével, melyeket a jobb oldali artéria karotisz és a jobb oldali artéria femorálisz fölé helyezünk, meghatározzuk a pulzushullám terjedési sebességét. Ezután vérvételre kerül sor; a levett vérmintákból a következő laborparaméterek kerülnek meghatározásra: hsCRP, IL-6, sICAM-1, glükóz, összkoleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid és inzulin. Mindezek után a résztvevők egy könnyű reggelit kapnak, melyet a pszichiátriai vizsgálat követ. A pszichiátriai anamnézis felvételére egy standardizált interjút (Interview Schedule for Young Adults - Diagnostic Follow-up Version, ISCA YA-FU) használunk. Az interjú alanyokat a legutóbbi interjú óta eltelt időszakról kérdezzük. A korábbi vizsgálatok során ugyanezt az interjút vettük fel (átlagosan évente nyomon követve az interjú alanyok életeseményeit és pszichés állapotát). Így minden résztvevőről egész élettartam alatti pszichiátriai anamnézis áll rendelkezésünkre. A standardizált interjúk felvétele kiképzett pszichológusok/pszichiáterek által történik, emellett a résztvevők önkitöltős kérdőíveket is kitöltenek. Ezek az alábbiak:
a. Nemzetközi Fiziológiai Aktivitás Kérdőív (IPAQ),
b. Beck Depressziós Kérdőív (BDI),
c. Spielberger Állapot- és Vonásszorongás Skála,
d. Holmes és Rahe Szociális Alkalmazkodás Skála,
e. Szívkoszorúér Betegség Szülői Kérdőív,
f. Dohányzás Kérdőív,
g. Utánkövetéses Általános Információs Interjú (FU-GIS),
h. Gyógyszerszedési Kérdőív,
i. MINI-Plusz Kérdőív.
A teljes vizsgálat 2,5-4,5 órát vesz igénybe.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )