Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A vascularis stentelések rövid és hosszú távú eredményessége

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dósa Edit
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt 30 évben a radiológia, ezen belül is az intervenciós szakág, az orvostudomány egyik legintenzívebben fejlődő területévé nőtte ki magát. A percutan transluminalis angioplastica (PTA) az 1980-as években került bevezetésre, majd nem sokkal később, az 1990-es évek elején megtörténtek az első stent beültetések is. Ma már számos stent közül választhatnak az intervenciós szakemberek, hiszen méretüket, összetételüket, strukturájukat nézve a stent kínálat óriási. A fejlesztéseknek köszönhetően egyre komplikáltabb – korábban érsebészeti ellátást igénylő – elváltozások megoldása is lehetővé vált intervenciós úton. A stentelések rövid távú eredményessége ismert, a hosszú távú eredmények azonban még váratnak magukra.
PTA versus stentelés
Vannak olyan érterületek, ahol mind a PTA, mind pedig a stentelés egyaránt alkalmazható. Ilyen például az a.subclavia praevertebralis szakasza. Arra vonatkozó nagy esetszámú retro- vagy prospektív irodalmi adat azonban, hogy melyiknek jobb a hosszútávú eredményessége, nem ismert.
Stent törés
A törés – különösen az elmozdulással járó típus – fontossága abból adódik, hogy szerepe lehet az in-stent restenosis/reocclusio kialakulásában, valamint a tünetek kiújulásában. A supraaorticus stentek törési gyakoriságáról nem áll rendelkezésünkre irodalmi adat; pedig ezen a területen a szívtől átvett pulzáció, illetve a felső végtagok mozgási tevékenysége miatt a stent törés gyakori lehet.
Az iliaca communisok kissing stentelésekor mindkét érbe egy-egy öntáguló stent kerül behelyezésre. A stentelés eme speciális formájának sem az elsődleges nyitvamaradási és restenosis rátáját, sem pedig a törési gyakoriságát eddig nem vizsgálták. A femoralis artériák esetén pedig új fajtájú, kisebb átmérőjű bevezető eszközt igénylő nitinol stentek kerültek forgalomba, melyeknél a törési gyakoriság meghatározása még szintén nem történt meg.
A stentelt érfalban végbemenő strukturális változások
A stentelt érfalban végbemenő strukturális változások pontosan nem ismertek. A strukturális átalakulások feltérképezése, az érfalban lokálisan aktiválódó növekedési, komplement és gyulladásos faktorok megismerése fontos, hiszen ezen faktorok túlzott aktiválódása szerepet játszhat az in-stent restenosis/reocclusio kialakulásában.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )