Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Biológiai terápiák hatékonysága és biztonságossága juvenilis idiopathiás arthritisben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Constantin Tamás
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Irodalmi háttér: A juvenilis idiopathias arthritis (JIA) heterogén betegségcsoport: 16 éves kor előtt kezdődő, legalább 6 hete tartó, ismeretlen eredetű ízületi gyulladással járó kórképek. Az egyik leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban, prevalenciája 1-1,5/1000. A juvenilis idopathiás arthritis kezelésében a biológiai terápiák bevezetése áttörő sikereket hozott a 2000-es évek elején. A prognózis és a terápia sikerességének értékeléséhez nélkülözhetetlen a kezelés szélesebb körű hatásainak vizsgálata. A kimenetel optimalizálása érdekében szükséges a kezelés eredményéről, illetve a beteg állapotáról objektív visszajelzést kapnunk. Számos közlemény jelent meg a biológiai terápia hatékonyságáról és biztonságosságáról, ám a pontos mellékhatás spektrum, valamint a kezelés alatt kialakuló laboratóriumi paraméterek változása teljesen nem ismert. Az irodalomban közölt kedvező hatékonysági adatok mellett, kevesebb adat áll rendelkezésre a terápia felfüggesztését követő relapsus ráta értékéről. A mellékhatások tekintetében főleg az infekciók és malignitások előfordulására helyezik a hangsúlyt, míg a neurológiai, neuropszichológiai tünetek megjelenésének definitív kapcsolata az alkalmazott kezeléssel nem tisztázott. Eddig Magyarországon még nem készült a biológiai terápiák hatékonyságát, az alkalmazás ideje alatt bekövetkező klinikai és laboratóriumi nem kívánatos események előfordulását, továbbá a neuropszichológiai állapotot felmérő obszervációs vizsgálat juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek körében.

A vizsgálat célja: JIA-ban szenvedő betegek klinikai és laboratóriumi adatainak, neuropszichológia állapotának retrospektív és prospektív elemzésével meghatározni az alkalmazott kezelések eredményességét és biztonságosságát.

Célkitűzések:
1. Biológiai terápia monoterápiában, vagy methotrexattal kombinálva történő alkalmazásának hatékonysági vizsgálata JIA-ban
2. A terápia módosításának vagy a felfüggesztés okainak tanulmányozása
3. A betegség kimenetelének tanulmányozása a biológiai terápia felfüggesztését követő időszakban
4. A különböző biológiai terápiák alkalmazása során fellépő nem kívánatos események előfordulásának felmérése
5. A különböző biológiai terápiák alkalmazása alatt fellépő laboratóriumi változások tanulmányozása
6. JIA-ban szenvedő betegek neuropszichológiai állapotfelmérése a különböző terápiás csoportokban a terápia megkezdése előtt és a terápia alatt

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )