Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A reumatológiai betegségek differenciáldiagnosztikáját és a progresszió felmérését segítő új laboratóriumi vizsgálatok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Balog Attila
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem , Reumatológia Klinika, Szent-Györgyi Albert Klinikai Centrum
helyszín rövidítés: SzTE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma célkitűzése olyan prognosztikai markerek azonosítása és jellemzése gyulladásos reumatológiai kórképekben, amelyek segíthetik a pontosabb diagnózist, a betegség prognózisában és a terápiára adott válaszban pedig prediktív értékük lehet. További fontos célkitűzésünk a gyulladásos reumatológiai kórképek kezelésében az elmúlt években hatalmas előrelépést jelentő célzott terápiás szerek hatásmechanizmusának (TNF-α gátlók, IL-6 receptor antagonista) pontosabb megismerése, valamint a tapasztalati úton bevezetett DMARD (disease modifying anti-rheumatic drugs) terápiák mint pl. methotrexat, cyclosporin, sulfasalazin immunmoduláns hatásainak vizsgálata. A kutatási téma külön hangsúlyt fektet a betegek prospektív követésére, így a betegségaktivitási paramétereket, az adaptív immunválasz sejtes elemeinek és szolubilis markereinek dinamikáját egyidejűleg vizsgálhatjuk. Külön hangsúlyt fektetünk a különböző kórképekben remisszióban lévő illetve aktív, valamint a terápiára jól reagáló illetve „nonresponder” betegek összehasonlítására. Kiemelt figyelmet szentelünk a T sejtek megváltozott működésére is, hiszen a sejtaktiváció megváltozása végső soron számos, a gyulladásos reumatológiai kórképek patomechanizmusában kulcsfontosságú citokin és gyulladásos paraméter szintjének kóros eltérését eredményezi.
A gyulladásos reumatológiai kórképekben végzett kutatásokban különösen fontos a jól karakterizált betegektől származó minta. A PhD téma kapcsán ezért kiemelt jelentősége van a gyulladásos reumatológiai kórképekben szenvedő betegektől származó biológiai mintagyűjtemény kialakításának (elsősorban rheumatoid arthritis, systemas lupus erythematosus, progresszív szisztémás sclerosis, vaszkulitiszek), mely szintén a tervezett munkaterv fontos része.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )