Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mártonfalvi Zsolt
Biomolekulák mechanikai vizsgálata lézercsipesszel és mágneses csipesszel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Mártonfalvi Zsolt
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi évtizedek során az egyedi molekulákon végzett kísérletek rámutattak arra, hogy az egyes molekulák viselkedése jelentősen eltérhet ahhoz képest, amit a molekulasokaságok vizsgálatakor nyert, kiátlagolt eredményekből extrapolálunk. Ez különösen igaz a biológiai rendszerek minden szintjén jelenlévő, mechanikai erőhatásra bekövetkező molekuláris konformáció és szerkezetváltozásokra. Az olyan egymolekula manipulációs technikák, mint a lézercsipesz vagy a mágneses csipesz lehetőséget adnak az adott molekuláris folyamatban fellelhető különböző tér- és időbeli állapotok azonosítására és jellemzésére, továbbá a molekuláris mechanika vizsgálatára.
A kutatási programban olyan mechanikai kísérletekben vizsgálunk biopolimereket, melyben a molekulák terminusait megragadva nyújtási erőknek tesszük ki őket. Az egyes nyújtási protokollok során fellépő erő, illetve hosszváltozás alapján következtethetünk a lánc szerkezetében bekövetkező változásokra. Ilyen módszerekkel tanulmányozható például a biomolekuláris rugalmasság, fehérjék le- és felgombolyodásának (folding — unfolding) folyamatai, vagy akár partnermolekulák kötési erőssége. Az így nyert eredmények rávilágítanak a mechanikai erők biológiai rendszerekben betöltött szerepére és megérthetők például a mechanikai hatások biokémiai jelekké történő átalakításának lépései.
A kutatási programban folyamatosan fejlesztjük a molekuláris mechanikai vizsgálatokhoz használt metodikát. A lézercsipesz esetében kontrollált mikrofluidikai áramlási cellákat és fluoreszenciával kombinált mechanikai manipulációs protokollokat fejlesztünk. Emellett a fejlesztésre kerül egy mágneses csipesz, amivel akár az órás időtartományban is lehetőség nyílik kontrollált mechanikai körülmények között vizsgálni a biomolekulákat.


Jelentkezési határidő: 2021-07-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )