Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Krizbai István
A neurovaszkuláris egység szerepe a központi idegrendszer gyulladással járó folyamataiban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Krizbai István
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

Egy funkcionálisan ép neurovaszkuláris egység a központi idegrendszer megfelelő működésének alapfeltétele. A neurovaszkuláris egység legfontosabb sejtes elemei az agyi endotélsejtek, periciták és az asztrociták végtalpai, de más sejtek is, mint amilyenek a mikroglia és neuronok is jelentős szabályozó szerepet játszanak.
Legfőbb célkitűzésünk, hogy megértsük a periciták és az agyi endotélsejtek szerepét azon központi idegrendszeri folyamatokban, amelyekhez gyulladás társul (stroke, neurodegeneratív megbetegedések, öregedés). Többsejtes in vitro modellrendszereket és különböző biokémiai, molekuláris biológiai és funkcionális módszereket fogunk alkalmazni annak érdekében, hogy felderítsük a mintázat felismerő receptorok és inflammaszóma aktiváció szerepét a neurovaszkuláris egység sejtjeiben. Emellett modern ex vivo (konfokális mikroszkópia, szuperrezolúciós mikroszkópia) és in vivo (két-foton mikroszkópia) képalkotó eljárások segítségével fogjuk nyomon követni a neurovaszkuláris egység működését különböző kísérleti körülmények között.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )