Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Forgács Tamás
A magyar nyelv történeti változásai. Történeti valenciakutatás: a vonzatszerkezetek történeti változásai a magyarban. Leíró és történeti frazeológia.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
nyelvtudományok
Nyelvtudományi Doktori Iskola

témavezető: Forgács Tamás
helyszín (magyar oldal): Bölcsészettudományi Kar
helyszín rövidítés: BTK


A kutatási téma leírása:

Történeti valenciakutatás: A vonzatszerkezetek és az igenemek összefüggései. A vonzatszerkezetek és a jelentés kérdései. A vonzatszerkezetek történeti változásai a magyarban. Vonzatszótárak és történeti vonzatszótárak.
Leíró és történeti frazeológia. A frazémák létrejöttének és változásának történeti kérdései. A frazeológiai egységek poliszémiája. Nyelvi játékok frazeológiai egységekkel: elferdített frazeologizmusok egyes szövegtípusokban (pl. reklámszövegekben és viccekben).

Historische Valenzforschung. Zusammenhänge von Satzstrukturen und Genus verbi. Fragen der Valenzstrukturen und der Bedeutung. Historischer Wandel von Valenzstrukturen im Ungarischen. Valenzwörterbücher und historische Valenzwörterbücher.
Beschreibende und historische Phraseologie. Fragen der Phraseologisierung und des Phrasemwandels aus historischer Sicht. Polysemie von Phrasemen. Sprachspiele mit phraseologischen Einheiten: verdrehte Phraseme in unterschiedlichen Textarten (z. B. in Werbetexten und Witzen).

előírt nyelvtudás: német
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-03-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )