Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sándor Klára
A Humboldt-i kultúr- és nyelvfilozófiai paradigma továbbélése a 20. századi nyelvfilozófiában és hermeneutikában: Wittgenstein, Bahtyin, Fish

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
filozófiai tudományok
Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola

témavezető: Sándor Klára
helyszín (magyar oldal): SZTE Filozófia Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A kutatás a 19. századi, nagyrészt Humboldtnak Herder hatására kialakított nézeteiből kibontakozó göttingai kultúra-, nyelv- és tudományfölfogás 20. századi továbbörökítődését vizsgálja. Ezek a továbbörökítés azért lehet különösen érdekes, mert a göttingai iskola a 19. század második felében visszaszorult a pozitivizmussal szemben, sőt, a főáramlatba tartozó iskolák nem tudományon belüli riválisként küzdöttek meg vele, hanem a tudományon kívülinek nyilvánították. Sem a logikai pozitivizmus, sem a vele szellemi rokonságban álló, bár valamivel kevésbé rigid strukturalizmus nem tudott mit kezdeni az alapvetően más gondolkodási és értelmezési hagyományt követő nézetekkel. Különösen érdekes, hogy a kétféle, egymással szöges ellentétben álló nézetrendszer leginkább explicitnek mondható kifejtése egyaránt Wittgenstein munkásságában jelenik meg: korai korszakában a logikai pozitivizmus, a késeiben a göttingai paradigma gondolatrendszerével családi hasonlóságot mutató nem-privátnyelv megközelítés, és az erre alapozott kultúraértelmezési keret. Bahtyin szintén a nem-priványelv fölfogásra építette dialógus-elméletét, és ez a megközelítés áll Fishnek az értelmezői közösséget előtérbe állító hermeneutikája mögött is.

előírt nyelvtudás: német, angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )