Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szőnyi György Endre
Kulturális reprezentációk elméletei, esztétikája és filozófiája, különös tekintettel a kora újkorra és annak posztmodern recepciójára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
filozófiai tudományok
Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola

témavezető: Szőnyi György Endre
helyszín (magyar oldal): SZTE Filozófia Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Szõnyi György Endre
"Kulturális reprezentációk elméletei, esztétikája és filozófiája, különös tekintettel a kora újkorra és annak posztmodern recepciójára."

Clifford Geertz szerint a kultúra "azoknak a történeteknek összesége, melyeket magunkról mesélünk magunknak". A kultúra ilyen, interpretív felfogása értelmében minden emberi tevékenység kulturális reprezentáció és egyben szimbolizáció, ahogy már Ernst Cassirertõl tudjuk, aki az emberrõl, mint szimbólumalkotó állatról beszélt. A reprezentációk egy kisebb köre mûvészet, ahol megjelenik az esztétikai funkció. Az alkalmazott médiumtól függõen beszélünk mûvészeti ágakról, vizuális, verbális, zenei, testnyelvi, valamint gesamtkunst mûvészi kulturális reprezentációkról. Mindezek a kérdések erõsen foglalkoztatták a kora újkor filozófusait (pl. emblematika), de újult erõvel törnek fel a posztstrukturalisa elméletekben is (Baudrillard, Belting, Danto, Eco, Pfeiffer, stb.). E témakörben az általános elméleti kérdéseket a protomodern/posztmodern dichotómiájában vizsgálom.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )