Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bozóki Zoltán
Fotoakusztikus detektálási eljárás továbbfejlesztése az aeroszol-részecskék optikai tulajdonságainak megnövelt pontosságú és nagyobb felbontású mérésének céljából

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Bozóki Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban a fotoakusztikus detektálás széles körben elterjedt módszer az aeroszol részecskék optikai tulajdonságainak mérésére. Azonban, leszámítva a nagyon erős elnyeléssel bíró részecskéket, pontos méréseket csak úgy lehet végezni a módszerrel, ha a méréseket hosszú időn keresztül vagy nagy részecskeszámra átlagoljuk. Ez az átlagolás azonban a részecskékre vonatkozó lényeges információk elvesztését eredményezi. Ezért alapvető fontosságú a fotoakusztikus aeroszolmérés érzékenységének növelése, mivel így az információvesztést okozó átlagolás csökkenthető és így fontos információk nyerhetők a részecskék dinamikájáról illetve az egyéni részecsketulajdonságokról. További lehetőség a módszer térbeli vagy időbeli felbontásának növelésére a mérési térfogat csökkentése vagy az azonos tulajdonságú aeroszol részecskék előszelektálása.
Jelen kutatási téma a fotoakusztikus rendszer fejlesztésén illetve egyéb módszerekkel történő kombinálásán alapul, melyek célja a fotoakusztikus mérések információtartalmának növelése.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )