Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Makra László
Légszennyezettség, levegőminőség

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Makra László
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar, Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Antropogén eredetű légszennyező anyagok osztályozása. Az emissziós források osztályozása. Emisszió kataszterek és elkészítésük. Pontforrások emisszió katasztere. A szennyezőanyagok légkörből való kiülepedése. Száraz ülepedés. Nedves ülepedés. A magyarországi levegőminőség állapot. Szennyezőanyag emissziók Európában és Magyarországon. A városi és vidéki légköri aeroszol hosszú távú tendenciái. A növénytakaró hatása a légszennyezettségre. A klímaváltozás hatása a levegőminőségre.

A gépjármű-forgalomból származó emissziók függése a környezeti paraméterektől (CAR-modell). A városi tömegközlekedés korszerűsítése és a légszennyezettség kapcsolata. A diesel és CNG üzemmódban használ autóbuszok emisszióinak összehasonlítása. A városon áthaladó járműállomány korszerűsödése és a légszennyezettség kapcsolata. A megkerülő utak megépítése / gyalogos (járműforgalomtól mentes) zónák kialakítása és a légszennyezettség kapcsolata. Alternatív üzemanyagok lehetőségei. Turbómotorok alkalmazása a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás teljesítményvesztés nélküli csökkentésére. Városszerkezet és közlekedés. A közlekedési eredetű környezetterhelés modellezése. Városi közlekedési szokások. Lakossági mobilitás vizsgálatok (tömegközlekedési eszközök vs gépjármű, kerékpár). A tömegközlekedés fejlesztési stratégiáinak tervezése. Nagyvárosaink versenyképességének közlekedési aspektusai.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )