Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pap Zsolt
Vegyes oxidok, félvezető nanorészecskék és nemesfém kompozit rendszerek szintézise és katalitikus aktivitásának vizsgálata szerves szennyezők lebontásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Pap Zsolt
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetm
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A fotokatalitikus szennyvíztisztítás a jelenkor egyik alternatív napfényre alapuló, szennyvíztisztítási eljárása. A félvezető nanorészecskék jelenlétében zajló folyamat hatékonysága függ az előállítandó fotokatalizátor kémiai összetételétől, a nanokristály alakjától és felületi tulajdonságaitól. A vegyes oxidok, mint a BaTiO3, CuWO4 vagy az újszerű, alternatív fotokatalizátorok, mint a Cu2S vagy a Cu2O reális megoldást kínálnak a klasszikus fotokatalizátorokkal szemben (TiO2, WO3, ZnO), mint a szerkezeti és optikai rugalmasság, alacsony ár és finomhangolható szerkezeti, morfológiai, optikai és felületi tulajdonságok, amelyet nemesfém nanorészecskékkel tovább fokozható (Pt, Pd). Mindezen paraméterek összessége hozzájárul a modern vízszennyezők hatékony lebontási technológiájának a kifejlesztésében napfény jelenlétében (peszticidek, hormonok, festékanyagok, gyógyszerhatóanyagok és metabolitjai).

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )