Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Húsfeldolgozó üzemek hulladékainak biofinomítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Perei Katalin
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az Európai Biogazdaság Stratégia elveit szem előtt tartva Magyarországon is erősíteni kell azokat az ágazatokat, melyben biológiai eredetű alapanyagokat, pl. élelmiszeripari hulladékokat, használunk fel bio-termék előállításra. Különösen hasznos irányvonal ez, ha a nem megújuló források kiváltását is segíti, pl. foszfor műtrágyák.
A baromfi és húsfeldolgozó üzemekben keletkező nagy mennyiségű csont és toll illetve szőr hulladék hasznosítása a mezőgazdaságban elősegíti a foszfor és nitrogén biogén elemek körforgását, a szintetikus trágyák kiváltását.
A húsiparban, éttermekben, háztartásokban megjelenő csont hulladék nagy mennyiségben tartalmaz foszfor és kalcium elemeket, melyek nem kerülnek vissza az elem körforgásba, különösen a foszfor esetében jelent ez problémát A keratin alapú toll, szőr hulladékok aminosav- és peptidforrásként hasznosíthatóak, mineralizációjuk révén a növények számára létfontosságú nitrogénforrás állítható elő belőlük. Emellett jelentős kéntartalmuk szintén hasznosítható a mezőgazdaságban, például a búzanövények tápelem ellátásában a kénnek komoly szerepet tulajdonítanak.
A kutatás célja, hogy megvizsgáljuk, milyen elemek nyerhetőek ki gazdaságosan toll, szőr, csont hulladékokból, és ezek hogyan hasznosíthatóak a mezőgazdaságban biotrágyaként. A növények számára fontos elemek megtalálhatóak-e megfelelő mennyiségben illetve arányban. Előállítható-e a különböző gazdasági növények igényeinek megfelelő összetételű biotrágya húsipari hulladékból.

előírt nyelvtudás: angol B2
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )