Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Extrém magas szénhidrogéntartalmú közegek bioremediációs lehetőségeinek fejlesztése, a mikrobiális közösségek és szerves oldószerekhez való adaptációs mechanizmusaik vizs

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Perei Katalin
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az olajipari termékek fokozott használatának következtében a természetes és épített környezetünk egyre nagyobb mértékben terhelődik toxikus, szerves vegyületekkel. Az olajszármazékok okozta szennyezések jelentősen megváltoztatják az eredeti közeg fizikai, kémiai és biológiai paramétereit, ez által a későbbi felhasználási lehetőségek spektruma is nagyban korlátozódik. A szénhidrogénekkel erősen terhelt területek mikrobiális közösségeiről és azok túlélési stratégiáiról kevés az ismeretünk. Az extrém módon szennyezett közegekben előforduló mikroorganizmusok, továbbá azok egymással és a környezetükkel létesített interakcióinak mélyebb megismerése a biológiai kármentesítési technológiák fejlesztését segítheti elő. Továbbá a magas olajtartalom mellett is élet- és szaporodóképes baktériumok ipari szempontból szintén kiemelkedő fontosságúak, hiszen enzimeikkel elősegíthetik ipari termékek szintézisét szerves oldószerek jelenlétében. A kutatás célja az erősen olajszennyezett közegek mikroflórájának megismerésén, és a mikrobiális interakciók megértésén keresztül fejleszteni a bioremediációs technikákat. Emellett célunk a szerves oldószerekkel szemben jelentős toleranciát mutató baktérium törzseket és azok adaptációs mechanizmusait jellemezni.

előírt nyelvtudás: angol B2
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )