Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tompos András
Elektrokatalizátorok tervezése PEM tüzelőanyag-cellákhoz

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Tompos András
helyszín (magyar oldal): MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet Megújuló Energia Kutatócsoport
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

A Polimer Elektrolit Membrán (PEM) tüzelőanyag-cellák lehetőséget nyújtanak a megújuló energiaforrásokból származó hidrogén széndioxidmentes elektromos árammá alakítására. A tüzelőanyag-cellák meghatározó tényezővé válhatnak a fosszilis alapú gazdaság és a jövőbeli, fenntartható, kis CO2 kibocsátású energiarendszer közötti átmenet felgyorsításában. Az első számottevő piaci alkalmazási lehetőség az elektromos autózás, mivel a tüzelőanyag-cellás elektromos autók üzemanyaggal történő ellátása (hidrogénnel való feltöltése), az egy töltettel megtehető távolság és a tartósság szempontjából lényegesen előnyösebbek, mint más technológiai megoldások.
A javasolt kutatás középpontjában változatos összetételű és szerkezetű elektrokatalizátorok előállítása és PEM cellában való működésének vizsgálata áll. Ebből a célból különböző típusú szénszerkezetet (nanogömb, amorf szenek, mezopórusos szenek, stb.) vegyes oxid héjjal borítunk, amelyekre kis mennyiségű platinát viszünk fel. Az új típusú anyagoktól várjuk, hogy i) összetett aktív centrumai a vegyesoxid hordozó és a Pt nanorészecskék határfelületén alakulnak ki, ii) nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, iii) megfelelő elektromos vezetőképességgel bírnak, iv) porozitásuk megengedi a gyors oxigén diffúziót, v) különleges szerkezetüknek köszönhetően élettartamuk hosszú.
A katalizátorok szerkezetét, fizikai-kémiai tulajdonságait meghatározzuk, valamint vizsgáljuk alkalmazhatóságukat, azaz elektromos áram termelő hatékonyságukat tüzelőanyag-cellában. Az eredmények hozzájárulnak a szerkezet és a katalitikus viselkedés közti összefüggések feltárásához, és segítik a szénmag szerepének valamint a Pt és a vegyes oxid közti szinergikus (erős fém-hordozó) kölcsönhatásnak a jobb megértését.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )