Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyarországon honos makroszkopikus gombák biológiailag aktív vegyületeinek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudományok Doktori Iskola

témavezető: Ványolós Attila
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gombák évezredek óta nagy megbecsülésnek örvendenek különösen a távol-keleti országokban, mint az étrend fűszeres kiegészítői és a tradicionális gyógyászat értékes eszközei. A Földön élő nagygombafajok becsült száma mintegy 140 ezer, amelynek kb. 10%-ról vannak adatok a tudományos irodalomban, és mintegy 700 faj rendelkezik valamilyen pozitív élettani hatással. A gombáknak a szerves anyagokat előállító növényvilág, és a szerves anyagokkal élő állatvilág mellett, specifikus, a szerves anyagokat lebontó szerep rajzolódott ki az élővilágban. Ennek köszönhetően sajátos anyagcserével rendelkeznek, metabolitjaik között több olyan vegyületcsoportot találunk, amelyeket a terápiában széleskörűen használnak: például a koleszterinszintet csökkentő sztatinok, az antibiotikumok vagy az immunmoduláns hatású béta-glükánok.
Magyarország, természetföldrajzi változatossága és földrajzi fekvése okán gazdag gombavilággal rendelkezik. Eddig több mint 3000 fajt írtak le hazánkban, ennek viszont csak töredékét vizsgálták gyógyászati szempontból. A gyógynövényektől eltérően a magyar népgyógyászatban a gombák használata igen elenyésző volt, lévén a magyar egy mikofób népcsoport szemben például a távol-keleti vagy a szláv népekkel, amelyek jelentős gombaismerettel és alkalmazási tradícióval rendelkeznek. A doktori témához kapcsolódó kutatások során a Magyarország különböző vidékeiről begyűjtött fajokat egy átfogó szűrővizsgálat keretében pozitív hatástani tulajdonságaikat vizsgálnánk. Elsősorban olyan gombák vizsgálatára kerülne sor, amelyeket korábban nem, vagy pedig ilyen szempontból még nem tanulmányoztak, és így a biológiailag aktív metabolitok tekintetében ígéretesek lehetnek.
A jelen doktori téma keretében a Magyarországon honos gombafajok kivonatainak felhasználásával célzott hatóanyag-kutatás valósulna meg, melynek eredményeként olyan farmakológiailag aktív vegyületek nyerhetők, amelyek a gyógyszerkutatás számára perspektivikusak lehetnek. A kutatásra érdemes gombafajokat széleskörű hatástani szűrővizsgálatok (tumorsejtek proliferációját gátló, antimikrobiális, antioxidáns stb.) keretében választanánk ki, a hatásért felelős vegyületek izolálása kromatográfiás módszerek alkalmazása révén, míg a tiszta vegyületek szerkezetének meghatározása spektroszkópiai módszerekkel történne. Olyan vegyületeket izolálására kerülne sor, amelyek egyrészt valamilyen szerkezeti újdonsággal rendelkeznek, másrészt farmakológiai szűrővizsgálatokban hatásosnak mutatkoznak. Kutatásaink eredményeként lehetőség nyílna egy olyan, gombák anyagcsere-termékeiből állóvegyületkönyvtár létrehozására, amely felhasználható a továbbiakban egyéb farmakológiai vizsgálatok elvégzésére is.


Jelentkezési határidő: 2021-02-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )