Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A fájdalomérzékelés spinális és szupraspinális opioderg szabályozásának mechanizmusai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudományok Doktori Iskola

témavezető: Riba Pál
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A fájdalomérzés központi idegrendszeri transzmisszióját számos neurotranszmitter rendszer modulálja. Ezek egyike az endogén opioid rendszer, amely alapvetően gátló hatást fejt ki a fájdalomérzést közvetítő pályák működésére. Az opioidok hatásaikat a szervezetben specifikus, sztereoszelektív receptorok aktiválásán keresztül fejtik ki. A mai napig három fő opioid receptor, a mű, a kappa és a delta (ill. altípusaik) létezését valószínűsítették. A morfin fájdalomcsillapító hatását legfőképpen a mű receptor közvetíti, bár a kappa és a delta receptor jelentősége is ismert. Közismert, hogy a klinikumban a mai napig gyakran alkalmazott fájdalomcsillapító morfin fő farmakológiai hatásaihoz tolerancia fejlődik ki, és számos mellékhatása, mint pl. a légzésdepresszió, valamint a hozzászokás veszélye jelentősen korlátozza használatát. Ezért rendkívüli az igény biztonságos, mellékhatásoktól mentes és mégis hatékony opioidok tervezésére és gyógyszerré fejlesztésére.
1997-ben fedezték fel a négy aminosavból álló, parciális µ agonista hatású endogén opioidokat, az endomorphinokat (endomorphin-1 és 2) Az endogén opioidok közül az ő szerepük a legkevésbé tisztázott. Sem bioszintézisük módja, sem pontos szerepük a különböző fájdalomtípusok modulálásában nem ismert. A dynorphinok és enkephalinok régóta ismertek, a dynorphinok a -receptort, az enkephalinok inkább a -receptort preferálják. Habár számos tulajdonságuk ismert, a különböző opioidok antinociceptív hatásához kialakuló, sokszor eltérő mértékű tolerancia létrejöttében szerepük még nem teljesen tisztázott.
Az opioid tolerancia kifejlődésében számos mechanizmus játszik szerepet, kialakulásának pontos folyamata még nem tisztázott. Ezen mechanizmusok egyike lehet a különböző opioid receptorok egymás közötti interakcióinak megváltozása a tolerancia kialakulása során. Újszerű gondolat az opioid receptorok fizikai összekapcsolódásának lehetősége homo- (µµ, ) és heterodimerekké (µ) egyaránt. Bár a dimerizáció jelentőségét számos kutatócsoport vizsgálta, erre eddig csak nem toleráns állatokban fordítottak figyelmet, és a különböző receptorszelektivitású opioidok közötti potencírozó szinergizmusban betöltött szerepét vizsgálták.

Céljaink a következők:
1. Az endogén opioidok, különösen az endomorphinok szerepének alaposabb megismerése a különböző fájdalomtípusok (nociceptív, gyulladásos, krónikus) modulálásában.
2. A dynorphinerg és enkephalinerg rendszer változásainak vizsgálata krónikus opioid kezelés során. A morfintoleráns állatokban megfigyelt, más opioidok antinociceptív hatásához kialakuló, eltérő mértékű tolerancia létrejöttében betöltött szerepük megismerése.
3. Opioid receptor interakciók tanulmányozása naív és morfintoleráns állatokban. Az interakciók alapján az opioid receptor dimerizáció vizsgálata és az opioid tolerancia kialakulásában betöltött szerepük vizsgálata.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-02-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )