Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lakatos Péter
A kalcium- és csontanyagcserére ható molekulák, illetve gyógyszerek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudományok Doktori Iskola

témavezető: Lakatos Péter
helyszín (magyar oldal): I. sz. BElgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kalcium- illetve a csontanyagcsere betegségei óriási népegészségügyi problémát jelentenek a fejlett országokban. Az Egyesült Államokban kb. 25 millió beteget tartanak nyilván és az ehhez kapcsolódó egészségügyi költségek elérik a 15 milliárd dollárt évente. Hazánkban kb. 900 000 beteggel kell számolnunk, melynek következményeként évi 15 ezer combnyaktörés, kb. 35 ezer csigolyatörés és ugyanennyi csuklótörés róható fel ezen betegségek számlájára. Ezek közül kiemelkedõen fontos az osteoporosis, elsõsorban az involutios típusok, mind a nõkben, mind a férfiakban. Az egyéb gyakori anyagcsere csontbetegségek, mint a primer hyperparathyreosis, osteomalacia, stb. jelentõsége sem hanyagolható el. Jelenlegi ismereteink a betegségek patomechanizmusát illetõen korántsem kielégítõek. Kezelési lehetõségeink elsősorban a csontok ásványianyag tartalmának megõrzésére szorítkoznak, az elveszett csontszövet "visszatöltésére" egyelõre korlátozott lehetõségünk van. A betegek jobb kezelése, újabb terápiás sémák kialakítása érdekében elengedhetetlenül fontos a kórfolyamatok lényegének jobb megértése, valamint a már használatban lévõ, illetve a potenciálisan szóbajövõ újabb gyógyszerek hatás-mechanizmusának vizsgálata. Kutatási témáink ezt célozzák.
A kalcium- illetve csontanyagcserére ható gyógyszerek alaptudományi és klinikai szintû hatásmechanizmusa jelenleg csak kevéssé ismert. További ismeretek nélkül a már használatos gyógyszerek hatékonyabb alkalmazása, valamint újak kifejlesztése lehetetlen. Ezért tûzzük ki célul ezen gyógyszerek vizsgálatát, amelyet a program három oldalról közelít meg. Egyrészt vizsgálni kívánjuk a kalcium- illetve csontanyagcserére ható gyógyszerek befolyását a legnagyobb kalcium raktár, azaz a csont átépülésére (remodelingre). A kérdést az osteoblastok (csontképzés) és az osteoclastok (csontfelszívódás) szintjén, valamint a két folyamat össze-kapcsolódásának (coupling) szempontjából szeretnénk elemezni. Másrészt a gyógyszerek hatását vizsgáljuk klinikai szinten, amelynek segítségével a csontrendszer ásványianyag tartalmának változásait közvetlenül figyelhetjük meg. Néhány újabb, még kísérleti fázisban lévő anyag hatásával kiemelten szeretnénk foglalkozni, mert ezek potenciálisan új gyógyszeres kezelési lehetõséget jelentenek, illetve az anyagcsere csontbetegségek patomechanizmusának vonatkozásában új információval szolgálhatnak. Harmadrészt, farmakogenetikai vizsgálatokkal igyekszünk tisztázni a kalcium anyagcserében fontos szerepet játszó gének alléltípusainak a hatását a betegség kezelésében alkalmazott gyógyszerek terápiás effektusában.

Összefoglalva, a fenti vizsgálatoktól a következõket várjuk:
1.) A kalcium- és csontanyagcsere fiziológiájának és patofiziológiájának mélyebb megismerését.
2.) A kalcium- és csontanyagcsere gyógyításában használatos régebbi és újabb gyógyszerek hatásmechanizmusának részletesebb feltárását.
3.) Újabb terápiás protokollok, kombinációk és indikációk elvi alapjainak kidolgozását.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-02-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )