Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gyógyszertechnológiai műveletek tanulmányozása és optimalizálása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudományok Doktori Iskola

témavezető: Antal István
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gyógyszertechnológia alapvető feladata olyan új speciális gyártási eljárások és gyógyszerforma vizsgálatok kutatása, amelyek a sokkomponensű gyógyszerrendszerek eddig nem ismert együttes anyagi tulajdonságainak vizsgálatára alkalmasak. Ma már a gyógyszergyártás a legrészletesebben szabályozott ipari tevékenység, amit hosszadalmas kutatómunka előz meg. A gyógyszergyártás során alkalmazott technológiai műveletek során végbemenő kémiai és fizikai kémiai folyamatok tanulmányozása nélkülözhetetlen a gyógyszerfejlesztés során. és adnak lehetőséget korszerű, környezetkímélő gyártástechnológiák optimalizálásával új gyógyszerkészítmények előállítására. Kutatás területek:
- gyártási műveletek paramétereinek vizsgálata: A gyógyszergyártás során a be- és kimenőj anyagok és energiák; a rendszer működése során az anyagok adott - legtöbb esetben - fizikai és/vagy - ritkább esetben - kémiai tulajdonságait változtatja meg. A műveleti rendszerek esetében fontos kutatási feladat pl. a be- és kilépő anyagok meghatározásakor pl. a kémiai összetétel, a halmazállapot, az eloszlás, a hőmérséklet, a pH, a nyomás stb. vizsglata. A rendszerek tényleges állapotának jellemzésekor a berendezés alakja, mérete, az adott fordulatszám, szakaszos vagy folyamatos működés, adott fluidizált réteg szabadtérfogat-hányada stb. egy-egy tulajdonságosztályt képeznek.
- gyártási műveletek paramétereinek optimalizálása:A gyógyszergyártás során az optimalizálás feladata az alapvető összefüggések értelmében egy adott igény kielégítésére szolgáló termék leggazdaságosabb gyártási módjának meghatározása. A feladat egyrészt a leggazdaságosabb üzemi technológia meghatározása, másrészt az adott üzem leggazdaságosabb üzemeltetése. Az optimalizálási folyamat során a következő kérdéseket kell megválaszolnunk: célfüggvénynek optimuma, változók befolyásoló hatása, optimalizálás lépésee, megfelelő matematikai módszerek alkalmazása.
- kémiai-technológiai műveletek kutatása: Az alapműveleti és kémiai folyamatokkal, összefüggéseikkel és számítási módjaira irányul. Az alapműveleti folyamatokhoz tartoznak a kalorikus műveletek: melegítés, bepárlás, kristályosítás; a diffúziós műveletek: szárítás, desztillálás, szublimálás, abszorpció, adszorpció, extrakció.
- zártrendszerű gyártási eljárások fejlesztése: a gyógyszerkészítmény minőségének garanciáját kizárólag a gyártási eljárásokkal lehet és kell megteremteni. Ennek a célnak az elérésére alakultak ki a zártrendszerű gyártási eljárások, amellyel számos műveletet egyetlen berendezésben (pl. mikrohullámó berendezés, fluidizációs berendezés, stb.). Pl. mikrohullámú granulátorban az eljárás legfontosabb hő és mechanikai energiát igénylő műveletei egyetlen zártrendszerű berendezésben, egyidejű sugárhatás és keverés következtében komplex módon megy végbe.
- gyártási műveletek korszerű gyógyszerformák előállítására: A kutatás tárgya a korszerű gyógyszerformák (pl. pellet, minitabletta, terápiás rendszerek, stb) előállítására alkalmazható technológiák kutatása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-02-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )