Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sepp Róbert
A hirtelen szívhalál differenciál diagnosztikai nehézségei az igazságügyi orvostan gyakorlatában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kereszty Éva
társ-témavezető: Sepp Róbert
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostan
helyszín rövidítés: IOI


A kutatási téma leírása:

A hirtelen szívhalál (HSZH) definíciója szerint olyan szív eredetű halálozás, melyet hirtelen eszméletvesztés előz meg és a tünetek jelentkezésétől számított egy órán belül bekövetkezik. A HSZH a szívbetegségek rettegett szövődménye, melynek hátterében általában malignus szívritmuszavar áll. Bár a HSZH leggyakoribb oka a szív koszorúsereinek betegsége és a következményes szívinfarktus, az esetek egy nem kis hányadában genetikai okok vezetnek HSZH-hoz. Utóbbi különösen fiatal betegekben jelentős, kikben a koszorúserek betegsége ritka. A HSZH előfordulása fiatal, látszólag tünet és panaszmentes egyénekben, különösen élsportolókban, minden esetben tragikus esemény és gyakran jelentős médiafigyelmet kelt.
A HSZH a szív kulcsfontosságú funkcionális vagy struktúrális fehérjéit kódoló géneket érintő mutációk következménye is lehet. A cardiomyopathiák és az ioncsatorna betegségek a legjobb példái azon monogénes genetikai betegségeknek melyek HSZH-hoz vezethetnek.
Az igazságorvostani gyakorlatban egy feltételezett HSZH körülményei gyakran ismeretlenek, hiszen az érintettről nem állnak rendelkezésre korábbi vizsgálati adatok vagy leletek. Mindezek alapján munkatervünkben feltételezett HSZH-t szenvedett fiatal érintettek genetikai vizsgálatát tervezük, olyan kóroki génmutációk azonosítását célozva, melyek potenciálisan HSZH-hoz vezető szívbetegségeket okozhatnak.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )